Trăim vremurile alea

“He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.”

Se întâmplă în timp ce vorbim. Vorbele de mai sus au fost spuse acum 66 de ani, de George Orwell, în 1984. Din păcate, trăim exact acum ceea ce scrie acolo. Nu e scenariu de film, ci cum suntem controlați și manipulați prin emisiunile de la televizor. Iar eu nu sunt omul care să scrie articole despre energii negative, illuminatti și mafia televizoarelor, pentru că nu cred că poți fi influențat atâta timp cât știi să treci toată informația pe care o acumulezi prin propriul filtru. Mai rău e când ai un filtru total greșit sau, în cazul multora, când nu ai. Că nu dobândești astfel de filtre de pe Facebook, nici măcar de pe Instagram. Dar acum am ajuns la o concluzie trasă din urma unei situații foarte reale și actuale.

Mai exact, este vorba de emisiunea aia cu audiență record, la care se uită tot românul care nu are vreo activitate vineri seara, mai exact: Românii au talent. Povestea este cea de aici. Puteți citi articolul în întregime pe site-ul Simonei, eu voi face scurt o sinteză.

Săptămâna trecută, la celebra emisiune care a făcut-o relevantă iarăși pe Mihaela Rădulescu și care a făcut vedete peste noapte din bloggeri anonimi, care și-au construit imaginea pe spatele țâțele mai sus menționatei, a fost prezentat cu duioșie un număr susținut de un deținut al penitenciarului Timișoara. Un număr de toată jena, în care ăla a desenat cu un cărbune o față strâmbă pe o foaie de hârtie și în care a spus povestea vieții sale.

Povestea în care sora sa este eroul și în care el ispășește niște ani de pedeapsă pentru tăinuirea unei crime, o faptă care nici măcar nu era a lui, un gest de loialitate pentru un prieten l-a condus aici. Săracul, până și loialitatea se plăteștea cu pușcăria în țara asta. Bă, dar NU este deloc așa. Adevărul este de departe altul.

De fapt, artistul ăsta plin de talent nu a tăinuit o crimă, ci a fost mai mult decât complice la una. Unei studente de 23 de ani i s-a tăiat gâtul în cel mai crud mod posibil de către doi băiețași din ăștia, în Timișoara, acum câțiva ani. Prietenul nostru, care apare ca un sfânt la televizor, a fost cel care a imobilizat-o, pentru ca amicul său să poată să o omoare cum trebuie. Detaliile acestea au fost făcute publice de mama victimei care a văzut ce s-a întâmplat în emsiunea cu pricina. Tot ceea ce trebuie să știți găsiți în articolul de mai sus.

Unde voiam eu să ajung, și se pare că nu am putut în mai puține rânduri, este că suntem manipulați în ultimul hal. Pro TV-ul a avut două posibilități; ori a mascat fapta asta pentru rating, ori nu s-au informat despre concurentul lor, trimis cu aplauze și valuri de iertări mai departe în concurs. Ambele situații sunt grave și foarte eronate. Că jurnalismul în România nu mai există și că sursa a devenit doar Facebook, poate nu ne miră, dar așteptam niște scuze publice, însă ei maschează fapta ștergând de pe internet filmulețele cu actul de la RaT sau taie partea în care el spune că a fost condamnat aproape degeaba.

Deci e greu, chiar și atunci când știi să faci diferența între bine și rău, să îți dai seama că ești manipulat și că ți se vinde o minciună. Eu nu prea mă uitam la Românii au Talent, fiindcă mi se pare o emisiune slabă, plină de oameni senili, oameni cu povești sociale și zero talente. Doar 1% din oamenii care se duc acolo chiar au talent la ceva, restul probabil sunt prea modești, rușinoși sau deștepți pentru a se scălda în lăturile lor. Mai scăpam câte un ochi, din când în când, de curiozitate.

Dar gata, cu toată stima, mă piș pe emisiunea ta Pro TV, emisiune în care promovezi minciuni și manipulezi audiența. HBO și History sunt destul pentru mine și pentru a mă uita la TV. Orwell avea dreptate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.