Top 5 cărți pentru programatori Java

Înainte să trecem direct la top, vreau să fac un disclaimer. Știu, e o mare și lungă discuție legată de cum este cel mai bine să înveți un limbaj de programare. Unii învață cel mai bine din tutoriale, alții din cărți, altora le plac exercițiile sau articolele cu multe exemple. Știu, probabil pentru mulți, chiar și pentru mine, o carte care prezintă un limbaj nu este cel mai bun mod de a învăța.

Sunt lucruri pe care le uiți repede din cărți, lucruri pe care nu poți să le ții minte să le aplici, dar dacă treci printr-o carte într-un ritm lent, încât să asimilezi foarte multă informație, te vei trezi în multe situații în care vei aplica exemple dintr-o carte fără să conștientizezi asta.

Nici eu nu sunt cel mai mare fan al cărților pentru a învăța programare, dar sunt de părere că atunci când vrei să aprofundezi informații sau să înveți mai multe despre ce se întâmplă în spatele magiei dintr-un limbaj de programare sau un framework, cărțile îți explică în detaliu multe lucruri.

În fine, ultimul semnal de alarmă este că nu voi pune cărți care te vor lua de la 0 la 100. Multe dintre ele sunt cărți pe care e mai bine să citești dacă ai puțină experiență cu Java sau chiar ai lucrat ani buni cu acest limbaj. Leț go!

Effective Java – Joshua Bloch

  • În opinia mea, asta e cartea pe care orice programator Java ar trebui să o citească și să o aibă la îndemână. Este completă, complexă, atinge multe topic-uri importante și prezintă multe best practices. De asemenea, nu cred că este genul de carte pe care o citești o dată și gata, e bine să o ai la îndemână, să recitești capitole atunci când te lovești de întrebări pe parcursul unui proiect.

Refactoring: Improving the Design of Existing Code – Martin Fowler

  • Deseori ne lovim de necesitatea de a refactoriza codul. No, aici Fowler explică multe despre acest proces, se vorbește despre tehnici de refactoring și prezintă necesitatea testării codului cu teste unitare.

Head First Java – Kathy Sierra

  • Dintre toate recomandările de aici, asta este cartea pentru începători. Pentru cei care vor să învețe de la 0 Java și vor să afle secretele din spatele limbajului și este foarte mult concentrată pe Core Java.

Spring Boot in Action – Craig Walls

  • Spring este cel mai important framework din lumea Java. Cel mai folosit, cel mai ușor de adaptat și o cutie magică plină de surprize. Poți face foarte multe cu foarte puțin cod, dar în același timp, în spatele acestei accesibilități ușoare, sunt foarte multe secrete care stau în spatele acestui framework. Dacă vrei să înveți despre cei mai importanți termeni și despre ce se întâmplă under the hood la cel mai folosit framework Java, poți afla multe din această carte.

Clean Code – Robert Martin

  • Termenul Clean Code este și ar trebui să fie foarte cunoscut pentru toți programatorii, nu doar pentru cei Java. Această carte este un ghid pentru programatori, explică multe principii de codare prin exemple, adunate din ani buni de experiență. Mie mi-a plăcut la nebunie această carte și cred că este un must-read pentru orice Java Developer.

Bonus: Java Notes Booklet – FREE

  • Este o carte cu multe subiecte Java puse laolaltă, gratuită. Puteți să începeți cu aceasta ca să nu fiți nevoiți să dați banii pe cele de mai sus. Puteți testa modul în care asimilați informațiile și să vedeți dacă acest mod de învățare funcționează pentru voi.

Happy coding!

2 comments / Add your comment below

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.