Potențial mare, livrare slabă

Tocmai am văzut filmul Enemy din 2013. E adaptat după o poveste a lui Jose Saramago, joacă în el Jake Gyllenhaal, regizorul este ok, plot-ul interesant, toate motivele ca să mă facă puțin curios. Nu vă voi povesti filmul, vă zic chestii mai interesante în cele ce urmează.

Vorbind strict despre film, este ok; scenele sunt cam lungi, puțin static, însă are câteva monologuri/dialoguri faine și cadre drăguțe, dar la final nu înțelegi mare lucru. Prinzi câteva chestii dacă ești mai luminat, dar tot nu-ți poți construi o poveste, iar apoi să spui: “Da bă, despre asta a fost filmul!”. Iar acum nu vorbim despre faptul că poate nu ai sute de filme la activ sau neuronii ăia nu cooperează sau tu ești genul de om care are nevoie ca regizorul să insiste cu un cadru de cinci minute ca să te prinzi de ceva. Scoatem asta din discuție, că am văzut destule filme, din multe categorii, ca să pot să mă prind de twist-uri livrate mai subtil sau storyline-uri cu tot felul de artificii. Nu, astea-mi sar în ochi, le văd, le înțeleg, e ok; nu încerca, abține-te, taci!

Problema la Enemy nu este faptul că povestea este mult prea subtilă ca să o poți înțelege, ci nu îți sunt livrate detaliile necesare care să te lase să înțelegi ceva coerent. Serios, regizorul nu a știut să dea câteva detalii mai importante, care să te conducă spre o pistă reală și să nu rămâi la final cu: “Ce căcat tocmai am văzut?!” Nu e problema de scriitură, acting sau lucruri de genul acesta, problema este de livrara către public. Pur și simplu nu îți oferă materialul să pui cap la cap scenele alea mișto și să construiești povestea care se vrea a fi spusă.

Chaos is order yet undeciphered

Îi înțeleg perfect nota mică de pe imdb, filmul este al dracului de bun doar dacă te duci la final pe Google și cauți acolo “Enemy explained” și dai de filmulețul ăsta, care ți se pare life-changing și care transformă filmul într-unul foarte bun. Dar ideea e că eu trebuie să mă prind de asta din film, că nu faci artă dacă tu dai o idee mișto din capul tău cum îți vine, lumea nu înțelege și tu zici că e mult prea multă artă ca să înțeleagă muritorul de rând. Nu boss, filmul ăla, așa cum e făcut, îl înțelegi 100% după încă 25 de minute de explicații de la un nene care a avut răbdarea să vadă pelicula de câteva ori. Da, într-adevăr, te prinzi de unele treburi, eu m-am prins, dar nu de toate și nu așa de bine cum îți sunt explicate în filmulețul ăla.

În fine, ideea e că tu poți avea potențial maxim, șmecher, artistic, enorm, monstruos, următorul geniu într-un domeniu, dar dacă tu nu știi să-l livrezi, dacă nu dai câteva piste pe care să le urmeze cititorul/urmăritorul/cel care îți este public, degeaba ești așa șmecher, că doar tu vei ști ceea ce ai vrut să transmiți acolo, ție îți va face pielea de găină, iar noi ne vom mira ca la un rahat care se vrea prea inteligent și ne vom pune și întrebări dacă suntem de vină noi sau…dar problema va fi de la tine, de la cum ți-ai livrat ideea/geniul/arta. Da, nu poți să critici ceva ce nu înțelegi, dar mai întâi ajută-mă să înțeleg. Că eu înțeleg că tu faci artă și eu nu-s în stare să văd arta din tine, dar ajută-mă cumva, că e mai bine pentru amândoi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.