Oameni pe care îi plac

Pentru că postul de ieri a fost scris pentru a mă elibera de anumite frustrări și a spune ce aveam de mult timp de spus, iar cineva căruia îi mulțumesc m-a întrebat de ce am ales să pierd atâta energie ca să pot scrie un post despre răutate, acest lucru dându-mi de gândit serios. Am ajuns la concluzia că mi-am canalizat puțin greșit energia, așa că astăzi am ales să vă spun și câteva tipuri de oameni pe care îi plac și care mă atrag.

Îmi plac enorm oamenii cu povești. Alerg, de fapt, să cunosc oameni cu povești. Iubesc să le ascult cuvintele și trecutul și consider că un procent mare din experiența noastră și din inteligența pe care o căpătăm de-a lungul timpului se trage din poveștile pe care le-am auzit de la alții. Și nu, nu vorbesc de faptul că poți învăța din greșelile altora, deși poți, dar de foarte multe ori nu suntem în stare să învățăm din propriile greșeli, deși ne dorim cu ardoare asta. Cred că putem învăța din propriile greșeli, dar abia după ce le repetăm de multe ori spunându-ne de fiecare dată: O să învăț din asta! și neajungând niciodată să învățăm atunci când suntem puși în fața unei alte greșeli asemănătoare. Dar asta este o altă discuție. Oameni cu povești acum. Dar nu toți, fiindcă probabil toți avem câte o poveste de spus, dar nu toți știu cum să le spună. Vorbesc de oamenii care au ajuns la nivelul la care știu cum să vorbească despre trecutul lor. Am întâlnit câțiva și mi-ar plăcea să ascult mereu povești ale oamenilor cu care mă înconjor sau care mi se par mie interesanți. Cred că din cauza lor am și inspirație să scriu, am avut și sper că voi avea și în viitor. Iubesc oamenii cu povești. Unul dintre visurile mele este să ajung, odată, un om care să aibă ce povești să spună.

Optimiștii. Dar nu optimistul care moare de foame și speră că odată cu un nou președinte totul se va schimba în bine și vom trăi fericiți, cu banii de pensie, în hamace și cu mojito în mână, în fiecare weekend. Nu optimiștii naivi, ci cei care caută să vadă partea plină a paharului atunci când el este și gol. Cei care știu când și cum să zâmbească și care văd lucrurile pe termen lung terminându-se în favoarea lor. Probabil îi plac pentru că îmi lipsește să fiu și eu așa. Mi-ar plăcea să nu existe eșecuri, poate am fi rămas mai mulți optimiști.

Cei care știu să citească. Ok, pentru mine sunt mai multe tipuri de cititori. Cei care citesc, închid cartea, și se apucă de alta pe care o au la îndemână, aceștia doar citesc. Apoi, sunt cei care citesc și înțeleg ce citesc. Și mai sunt cei care simt ceea ce citesc. Pe aceștia îi plac, deoarece mereu am spus că, înainte de toate, ceea ce scriu vreau să fie simțit, nu doar citit.

Oamenii care sunt nebuni uneori. “The only people for me are the mad ones“, spunea tovarășu’ Kerouac, cel care acum este pe drum în fiecare zi, pentru totdeauna. Da, îmi pare rău pentru oamenii care nu știu cum este să te comporți nebunește. Îmi plac oamenii care își dau demisia atunci când află că locul actual de muncă nu arată deloc precum visul din adolescență. Cei care își vând calculatorul și pleacă în lume cu autostopul, ajungând prin diferite orașe, cunoscând oameni cu povești, umplând cutii cu amintiri precum le umpleau ai noștri cu scrisori. Cei care se urcă în roller-coastere indiferent de fobia pe care o au. Cei care au curajul să sară și să sărute primii și să iubească.

Cei care fug. Fac jogging sau fug de rutină. Fug din iubire sau din pricina unei despărțiri. Fug pentru a avea un motiv să plângă. Vântul, gâzele, știți voi. Fug de probleme, fug de oameni la fel, fug către alte locuri doar pentru că simt nevoia unei schimbări. Îmi plac oamenii care fug.

Și mai îmi plac oamenii diferiți. Nu, nu hipsterii care se ascund sub zeci de eșarfe și haine în tot felul de culori. Cei care lasă impresia că fac ceva ce are legătura cu arta. Oameni ca aici, ca să mă înțelegeți mai bine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.