Mad about Mad Men.

Mad Men sau serialul care mi-a răspuns la întrebarea “Cine este idolul meu?”. Am aflat de Mad Men acum doi ani, pe când lua cel mai important premiu Golden Globes pentru seriale. Am fost ignorant şi fără să ştiu nimic despre el, l-am evitat. Am fost frustrat că a câştigat într-o luptă cu House şi Dexter şi am spus că este overrated. Am văzut în aproape doi ani o grămadă de alte seriale, destul de bune şi oarecum evitate de publicul de pe aici. Ştiu că printre aproape douăzeci şi cinci de seriale văzute, m-au impresionat foarte tare căteva: Entourage, Breaking Bad, Californication şi The Wire. Din păcate, au rămas undeva în ceaţă când am dat play la Mad Men. Poate prin fumul de la ţigara lui Don Draper. Personaj care a devenit o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru mine.

Mad Men sau serialul care reflectă societatea americană la începuturile anilor ’60. O societate în care nimic nu este ceea ce pare, în care rasismul este prezent pretutindeni, în care luxul face diferenţa şi publicitatea cunoaşte o perioadă de glorie. Serialul este precum ţigara de după o noapte plină de dragoste. Îţi lasă o impresie plăcută, greu de uitat după cele 45 de minute, cât durează un episod. Abundă în senzualitate şi replici demne de memorat precum şi în băuturi fine, ţigări şi parfumuri scumpe. Personajele sunt perfect conturate, iar în opinia mea, personajul principal, Don Draper, este cel mai bun caracter creat vreodată pentru un serial. Deşi îţi lasă impresia că munca într-o agenţie publicitară constă mai mult în fumat şi băut cu şefii, după câteva episoade vedem că orele peste program, presiunea, stresul cauzat de deadline-uri şi lipsa inspiraţiei nu sunt doar mituri ale industriei publicitare.

 What you call love was invented by guys like me, to sell nylons. You’re born alone and you die alone and this world just drops a bunch of rules on top of you to make you forget those facts. But I never forget. I’m living like there’s no tomorrow, because there isn’t one. 

Mad Men sau serialul pe care orice persoană ce lucrează în publicitate trebuie să-l vadă. Conţine anumite linii de dialog ce te ajută să vezi puţin diferit, poate mai corect, relaţia dintre agenţie-client. Are introdusă şi puţin din istoria publicităţii şi te învaţă că în această meserie, pe lângă imaginaţie şi idei ai nevoie şi de atitudine. Dacă aş fi angajator pentru o agenţie aş întreba: “Aţi auzit de Don Draper?” Şi aş lua în calcul răspunsul, departajând eventualii angajaţi.

Mad Men sau serialul maturizării mele. Am învăţat să nu mai îmi dau părerea asupra lucrurilor care nu le cunosc îndeajuns de bine. Am învăţat că înainte să fac o alegere trebuie să mă documentez bine, să nu mai evit lucruri care cu siguranţă le-aş adora şi mai ales să nu mai etichetez. Nu-mi pare rău că l-am văzut abia acum, deoarece cred că l-am înţeles mai bine, dar îmi pare rău că în România lucrurile fără valoare sunt ridicate la rang de artă şi arta rămâne subapreciată. Oricum, nu este pentru toţi, aşa că nu aş vrea să se uite la această capodoperă persoanele care habar nu au ce se întâmplă acolo.  Ştiu că cei care trebuie să vadă serialul vor face asta, sau mai sigur, deja au făcut-o. Cu cât mai selecţi privitorii, cu atât mai bine.

Mad Men sau serialul care m-a ajutat să fac una dintre cele mai importante alegeri. Cum sunt într-un an decisiv pentru mine şi viitorul meu, am de făcut câteva alegeri şi nu vreau să dau greş. Pasionat de advertising, mă întrebam mereu dacă să aleg să fac ceea ce-mi place sau ceea ce s-ar cere. Aleg publicitatea, mă fascinează prea tare domeniul ca să fiu indiferent. Mad Men mi-a accentuat această pasiune şi m-a făcut să reflectez asupra a ceea ce-mi doresc. Acum ştiu. De aceea serialul ăsta deja face parte din mine şi va rămâne preferatul meu multă vreme.

Pentru că l-am terminat de vizionat abia acum o săptămână în urma unor lungi maratoane, am ales aceasta să fie prima mea recomandare pentru voi. Vor veni mai multe, dat fiind faptul că voi scrie şi altceva în afară de proză. Sezonul 5 din Mad Men va avea premiera pe 25 Martie cu un episod de două ore. Ceea ce mă face extrem de nerăbdator şi curios. Bine, mereu sunt curios de ceva. Vă las cu una dintre cele mai bune scene din tot serialul.

4 comments / Add your comment below

  1. Sunt mândră de tine și ador ce ai scris. După multe încercări de convingere încep să îți împărtășesc obsesia pentru serial, sau pentru Don Draper? Nu sunt sigură. Oricum, felicitări dragule!

    1. Îţi mulţumesc frumos şi mă bucur nespus că te-am făcut mândră. Obsesii cred că sunt ambele, doar ca fiecare loveşte în diferite locuri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.