Kendrick Lamar vs. Hip-Hop

Industria hip-hop (americană mai ales) a fost pusă ieri pe jar de un băiat și o strofă. Toată lumea s-a simțit ofensată, toată lumea caută să răspundă, toți se simt și totul devine interesant și, astfel, hip-hop-ul care devenise plin de tot felul de soft rappers și “domnișoare” care nu au nicio treabă cu această cultură, începe să se reanimeze.

Totul a plecat de la Kendrick Lamar. Ăsta e un băiat care cântă de câțiva ani, dar abia de doi cunoaște cu adevărat popularitatea și faima acestei industrii, fiind pus în tot felul de topuri hip-hop și promovat de câțiva MC experimentați și respectați. Cum ar fi Dr. Dre. Ieri a fost dată pe internet ACEASTĂ  piesă, iar de aici toată lumea a luat foc.

Într-adevăr, Kendrick Lamar nu e cel mai bun exemplu care să fi scris astfel de versuri și să le fi publicat, însă intenția sa este una bună. În ultimul timp, industria asta s-a saturat de tot felul de wannabe’s sau raperi falși, care se tot proclamă regii hip-hop-ului sau cel mai bun MC, fără ca ei să aibă treabă cu așa ceva. Apoi, ar mai fi tot pupincurismul ăsta și falsele prietenii care sunt la momentul actual în hip-hop. Aceasta este o industrie frumoasă, tocmai pentru că aici există una dintre cele mai mari concurențe. În ultimul timp, așa ceva era tot mai absent. Așa că băiatul ăsta a scris o strofă în care a început să atace toți MCii din noul val, care formează prietenii și cântă despre floricele, mașini scumpe și haine. El a spus în melodie: “New niggas just new niggas, don’t get involved!”. Pentru că a fost conștient că nu vrea să se ia chiar de toată lumea, cum ar fi raperi care ar putea șterge imediat cu el pe jos, doar prin experiența lor. A mai menționat și câteva nume mari, de care chiar nu ar vrea să se lege: “ Who’s the best MC? Kendrick, Jigga and Nas, Eminem, Andre 3000.”

Însă ceea ce a făcut el, nu a făcut rău și nicidecum necugetat. A dat un fel de restart, așa o mică tăvăleală, acestei busculade de MC noi. De fapt, el spune clar cine sunt cei de care se ia și de ce o face. Iar numele celor pe care-i menționează (în afară de J.Cole, părerea mea) sunt cântăreți din noul val care sunt mai slabi decât Kendrick și unii chiar stricând ce alții au construit în industria asta de ani. “And that goes for Jermaine Cole, Big KRIT, Wale, Pusha T, Meek Millz, A$AP Rocky, Drake, Big Sean, Jay Electron’, Tyler, Mac Miller. I got love for you all but I’m tryna murder you niggas.” Singura lui mare greșeală pe această strofă a fost că s-a proclamat “King of New York“, iar acolo sunt mulți băieți care îi pot da ușor peste nas (hehe!) cu un răspuns la ceea ce a zis.

În plus, nu văd nimic rău în acest atac al lui Kendrick Lamar către mulți MC. Deoarece lumea s-a trezit, începe să revină concurența care trebuie și cineva doar a spus ceea ce trebuia să fie spus alții mai de mult despre acești noi raperi. Prea multă prietenie în industria asta strică.

Acum, noi ascultătorii și fanii hip-hop ar trebui să fim fericiți. Așteptăm piese bune cu răspunsurile unora care contează și avem doar de câștigat. Muzică bună și reanimarea (poate) a unei industrii faine, a căreia sunt mare fan. Vorbind de piese bune ca răspuns, iată că una avem deja (Joell Ortiz – Outta Control, și Joell este un raper mult peste Kendrick momentan). Așteptăm și trezirea altora. Oricum, am un presentiment că advărații “kings of…” din industrie vor rămâne pasivi.

Iată și câteva răspunsuri de pe twitter la acest atac.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.