Încearcă să nu mori prost

Suntem atât de norocoși, există atâtea surse și atât de multă informație. Învață! Nu lăsa să treacă zi fără să mai înveți ceva nou. Nu te baza doar pe ce ai căpătat din experiență, învață lucruri noi. Învață cum să te dezvolți, învață de oriunde. Timpul se plătește. Nu acum, dar vei simți tu când. Învață mai mult din greșelile altora și mai puțin din ale tale.

Ascultă de oameni, de tine, de nimeni. Ascultă-i pe toți și analizează totul. Capătă experiența altora ascultându-i. Dezvoltă-ți imaginația ascultând ce are de spus bețivul din colțul străzii. Ascultă oamenii care vorbesc singuri. Nu e nimeni mai nebun decât noi înșine în clipe disperate. Ascultă muzică. Muzică bună. Nu-ți pierde timpul cu sunete proaste. Nici cu vorbe de prost gust.

Refuză. E unul dintre cele mai grele lucruri. Învață când și pe cine să refuzi. Învață și când să spui da și învață să deschizi uși doamnelor. Refuză informație de proastă calitate. Refuză să faci parte dintr-un întreg atât de ciopârțit ca generația noastră. Refuză să intri în turmă. Refuză să-i urmezi pe alții. Urmează-te pe tine. Refuză să repeți greșeli și refuză să întorci și celălalt obraz.

Privește cerul dacă vrei să dai ascultare zidurilor. Știu și ele ce povești să spună și cerul știe să te îndrume corect. Dar privește în ansamblu. Ieși în exterior. Privește munții, marea, părinții. Urmărește filme, piese de teatru, seriale și învață și de acolo. Privește un răsărit și imaginează-ți ce simte soarele. Privește cu ochi mari ceea ce nu cunoști. Mai privește încă o dată. Mâine vei ști la ce te-ai uitat. Privește ochii celor care trec pe lângă tine.

Caută ce să iubești și lasă-te devorat de asta. Iubește natura. Iubește-i mirosul, ochii, buzele, pielea. Iubește ceea ce faci. Iubește pe cine te-a făcut. Învață să-ți conservi iubirea. Nu o împrăștia pe toți proștii, e pe cale de dispariție. Iubește ceea ce te iubește. Iubește doar. Iubește să călătorești.

Scrie pe foaie. Măzgălește foaia. Arunc-o la gunoi. Rupe alta. Plângi pe ea. Arunc-o și pe asta, s-a împrăștiat cerneala. Exprimă-te și lasă-i să știe cine o să le ia locul. Fii violent! Pe pânze, pe foi, pe viori, pe piane, pe tastaturi, pe gânduri. Fii nebun! Dacă stai în tipare o să trăiești și o să mori la fel ca ei. O să te urăști într-o zi și vei vedea că ai devenit ceea ce urai. Totul e ciclic.

Încearcă să nu mori prost. 

1 comment / Add your comment below

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.