[Ghid] Dacă vrei să începi să citești The Witcher

Probabil dacă ai intrat pe articolul ăsta ești fan The Witcher, vrei să începi să citești cărțile, doar ce ai văzut serialul sau doar ce te-a captivat jocul. Cred că ăsta ar fi publicul țintă, dar și dacă nu ești în vreuna din categorii, e ok dacă-ți gâdilă interesul, asta cred că și încerc.

Ghidul ăsta este mult mai potrivit pentru cei care abia descoperă universul, pentru că odată cu jocul care are deja ani buni (dar nu se simte) și cu serialul de pe Netflix, The Witcher a crescut în popularitate și mulți oameni nu știu despre sursa care a inspirat serialul și jocurile. Așa că, ce să vezi, am făcut un ghid.

Jocurile și serialul sunt bazate pe o serie de cărți fantasy scrise de băiatul ăsta, Andrzej Sapkowski, care niciodată nu s-a gândit că va crea unul dintre cele mai mari brand-uri poloneze. The Witcher și dumplings. În fine, probabil ai câteva întrebări dacă vrei să te apuci de citit această serie, așa că încerc să intru în detalii.

⚔️Câte cărți sunt în total?

 • 2 cărți care au povestiri scurte 
 • 5 volume cu povestea în sine

O să-ți pară că n-ai de ce să îți bați capul cu primele 2 cărți, însă ele introduc majoritatea personajelor, locurilor, etc. Imagineaza-ți că dacă nu le citești o sa fii cam în plus la masa la care se spun tot felul de inside-jokes. Iar cele 5 volume, continuările, spun povestea lui Geralt și Ciri (cam de unde s-a terminat primul sezon din Netflix). Deci ca să fie totul clar, Netflix a încercat cu primul sezon să cuprindă (ish) primele două cărți (cu short-stories), iar de la următorul sezon vor începe să spună povestea cuprinsă în cele 5 volume. Și, de asemenea, dacă încă nu ai jucat jocurile, nu îți vei lua spoilere din cărți, so keep on keeping on.


📚În ordine cronologică, și cum ar trebui să fie citite, volumele care compun seria The Witcher:

 1. The Last Wish (short stories)

 2. Sword of Destiny (short stories)

 3. Blood of Elves (începutul poveștii principale)

 4. Time of Contempt

 5. Baptism of Fire

 6. The Tower of the Swallow

 7. Lady of the Lake

🧐De ce aș alege să citesc această serie?

 • În primul rând, dacă vii aici după ce ai văzut serialul de pe Netflix sau după ce te-ai jucat Witcher III: The Wild Hunt, doar așa vei înțelege toate referințele alea pe care le face Geralt și celelalte personaje la anumite evenimente din trecut. Vei înțelege de ce Geralt urăște portalurile, de unde Lilac Gooseberries și multe altele.
 • Tot Universul este mult mai detaliat. Orașele, caracterele.
 • Te vei atașa mult mai mult de personaje și de poveștile lor, ceea ce va face să te uiți altfel la episoadele alea și să nu ți se pară că nu ai timp să te atașezi de personaje, pentru că se întâmplă atât de multe.
 • Cărțile sunt foarte faine, in fact, foarte bine scrise și pline de aventuri și personaje faine. Chiar merită, mai ales dacă ești fan fantasy.

🤓De unde le pot cumpăra?

🥳Extra:

Cover art: Fadly Romdhani

Spor la citit! Dacă ți-a plăcut articolul, dă mai departe. Dacă ai citit cărțile, lasă un comentariu și spune-mi dacă au meritat timpul tău.

2 comments / Add your comment below

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.