De unde îmi cumpăr orice carte fără să plătesc transportul

Nu sunt un om al misterelor, așa că vă spun din prima, ca să nu fiți nevoiți să-mi citiți părerile până la final. Dar dacă sunteți voi curioși, o să mai scriu și despre experiența mea puțin mai jos.

BookDepository


Ăsta este numele site-ului și da, are o selecție impresionantă de cărți în limba engleză și nu numai. Eu l-am folosit mult și pentru a-mi comanda benzi desenate (wink-wink, geeks). Și da, cărțile vin din UK de cele mai multe ori și NU, nu veți plăti transport și nici prețul nu este mai mare decât ce e pe piață. Unele cărți sunt chiar mai ieftine decât prin magazinele din România. Am zis de cele mai multe ori pentru că unele sunt trimise și din Australia. Nu știu ce va fi după Brexit, vom trăi și vom comanda până atunci. Mai bine de atât clar nu are cum să fie, că se va trăi cu decizii luate de idioți, dar asta e altă mâncare de fish & chips.

Am aflat de bookdepository din podcastul CevaMărunt, apoi am citit câteva păreri pe reddit și, pe lângă faptul că site-ul arată foarte bine și îți dă toată încrederea, am aflat că e și pe bune.

Cum funcționează: Simplu, la fel ca cu orice comandă online. Alegi, plătești, aștepți. Sfânta Treime a unui millenial.

Plata: Nu ramburs, cu cardul atunci când faci comanda. Vă spun mai departe de ce nu există ramburs, că deja simt cum unii devin paranoici. Veșnica problemă a noastră, ne fură banii ăștia! Ăștia nu, PSD-ul da. Prețurile sunt în euro pentru noi, de aceea eu prefer să plătesc cu Revolut. De două zile, bookdepository acceptă Romanian LEU.

Transport: Aici e mișcarea, literally, dar și din cauza asta ajungi să nu plătești transportul. Sunt trimise către Poșta Română, de acolo le vei ridica. Aștepți acasă, în cutia poștală, avizul și apoi te duci să le ridici de la sediul la care ești tu alocat în orășelul tău. Tot din cauza asta nu poti să plătești ramburs. Am auzit cazuri în care îți sunt aduse și acasă, dar nu știu, nu mă bag, n-am pățit.

În cât timp: De obicei cam 2-3 săptămâni. Mi-a venit un colet într-o săptămână jumătate și altul în 3+ săptămâni. Depinde.

Experiențe: Am comandat de 3 ori, de fiecare dată totul a mers smooth. Prima oară tot așteptam avizul și m-am panicat puțin, dar toate bune în final. La Poștă pe lângă cozi, totul a mers ok. Nu știu exact dacă ești nevoit, în vreo situație, să plătești vamă, dar nu am auzit. Nu mi s-a întâmplat și am avut comenzi de 60-70 euro.

Ce mai trebuie să știi: Mai e un mic detaliu, care poate e important. Nu-l ascund sub preș, nu mi s-a întâmplat așa, dar am citit pe reddit că se poate întâmpla. La unele colete, dacă nu vin din același loc (depozit/țară) e posibil să vină o comandă în mai mulți pași, ceea ce poate fi frustrant pentru unii. Gen îți vin 3 cărți la grămadă și alte 2 una câte una. Caz în care ți-ar veni 3 avize. V-am zis, nu am pățit, dar se poate, are sens cel puțin. Ce am mai citit e că uneori se întâmplă să fie deformate unele colete, iarăși nu am pățit, dar ăsta este un risc la orice comandă, de oriunde.

Hai spor la cumpărături! Bookdepository e mișto.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.