logitech mx 3 master

Am găsit cel mai bun mouse: Logitech MX Master 3

Cred că am găsit cel mai fain mouse – Logitech MX Master 3.

Bineînțeles, subiectiv vorbind, este perfect pentru ceea ce îmi trebuie mie zilnic. Adică programare, browsing, citit articole mai lungi, acțiuni din aria asta, mai puțin gaming.

Nu știu cum se mișcă la gaming, nu mă joc pe calculator, doar pe consolă. Asta ca să excludem categoria gaming, nu mă refer la asta atunci când laud mouse-ul acesta.

Key bindings

Opțiunea care mi-a plăcut cel mai mult și despre care pot să spun că mă face mai productiv este posibilitatea de a mapa diferit toate butoanele de pe el, în funcție de ce program folosesc.

Adică atunci când intru în editorul de cod butoanele de pe lateral (back & forward) îmi fac anumite funcții, un fel de backtracking, iar pe restul le-am mapat să le folosesc la cele mai frecvente acțiuni pe care le fac atunci când codez.

În browser, butoanele de pe lateral au funcția de back și refresh, iar cu scroll-ul orizontal (thumb wheel) navighez prin tab-uri.

Astea sunt doar exemple, așa le-am configurat eu, voi puteți să le puneți oricum doriți. Sunt lucruri mărunte, dar din momentul în care te obișnuiești cu ele și nu vei mai fi nevoit să miști mouse-ul și să dai click-uri pe acțiuni pe care le faci foarte des, o să le apreciezi mai tare.

De exemplu, poți să folosești unul dintre butoane ca și copy, iar altul să facă paste. Într-un program de editare video, poți folosi foarte mult scroll-ul orizontal și exemplele sunt multe, în funcție de programul pe care îl folosește fiecare zilnic. Funcția aceasta mi se pare minunată.

Programul pe care trebuie să îl descărcați pentru a putea face toate acestea se numește – Logitech Options.

Trei canale – conectarea la trei diferite device-uri

Un alt feature foarte fain este că mouse-ul are disponibile trei canale. Adică poți să fii conectat în același timp pe trei dispozitive diferite. Laptop, desktop și calculatorul de la muncă, să zicem.

Nu ai nevoie să plimbi dongle-ul prin port-ul USB de la toate dispozitivele. Nici sa faci pairing pe bluetooth de fiecare dată. Tot ce trebuie să faci este să schimbi canalul cu cel al dispozitivului pe care-l accesezi, apăsând un buton de pe spatele mouse-ului.

Mouse-ul vine și cu un dongle pe care-l poți pune în USB, dar merge la fel de bine și fără niciun fel de întrerupere pe bluetooth.

Flow Control

Să zicem că ai două laptop-uri în fața ta. Un Macbook care folosește MacOS ca sistem de operare și un laptop mai amărât cu Windows. Cum nu poți folosi AirDrop că nu sunt ambele dispozitive powered by Apple și Microsoft nu sunt mari iubitori de utilizatori, încât să-i ajute așa mult, nu poți copia chestii de pe un dispozitiv pe altul prea ușor.

Flow control face un lucru foarte fain. Poți copia un fișier, poate fi orice, de pe laptopul cu MacOS să zicem și să te duci cu cursorul mouse-ului prin colțul ecranului, către celălalt dispozitiv – ăla cu Windows, unde se va transfera cursorul și unde vei putea da liniștit paste la ceea ce ai copiat.

Ergonomia

Nu știu cum e pentru restul lumii, am auzit că ar fi prea înalt, dar mie îmi vine perfect în mână. Poate fi puțin cam mare și intimidant, dar forma se mulează foarte bine pe palmă.

Materialul este foarte gripy, adică nu simți că îți alunecă mâna de pe el ușor și se simte foarte calitativ.

Baterie

Aici am fost puțin uimit. Îl am de aproape 2 luni. L-am încărcat atunci când a venit timp de aproximativ o oră și apoi am zis că îl mai bag puțin la încărcat acum o săptămână, că nu l-am mai băgat demult.

Dar când l-am băgat iarăși nu a fost din cauză că aveam vreun warning sau că nu mai ducea bateria, doar mi se făcuse mie milă de el.

Deci bateria ține foarte, foarte bine. Pe site-ul oficial spun că durează până la 70 zile o încărcare completă și o încărcare de 1 minut duce cam 3 ore de folosință. Dacă asta nu e sexy, nu știu ce mai e sexy.

Și se încarcă cu USB-C. Deci puteți să folosiți majoritatea cablurilor de încărcat laptopurile. Vine și el cu cablu de încărcare USB → USB-C. Și dacă nu are deloc baterie, se poate folosi cu cablul conectat, cât timp se încarcă.

Altele

Mai are câteva feature-uri faine, dar cele enumerate de mai sus sunt cele care m-au făcut pe mine să-l cumpăr și care mă impresionează și după ce îl folosesc zilnic, timp de 8-9 ore.

  • Scroll-ul electromagnetic. Scroll-ul de pe verticală, ala clasic adică, este magnetic. Adică se oprește cu o precizie foarte mareși poate scrolla foarte mult într-o secundă – până la 1000 linii/sec.
    Are două moduri unul care scrollează cu feedback (line-by-line), adică simți fiecare scroll și unul în care merge smooth și repede (fast scroll). Însă, chiar dacă îl folosești pe cel care scrollează cu feedback, atunci când începi să scrollezi repede, se face switch la mod-ul fast scroll.
  • Gestures – specifice MacOS, le are și pe acestea.
  • Merge ok pe majoritatea suprafețelor și are o precizie foarte bună.

Dacă doriți și mai multe detalii, aveți AICI site-ul oficial.

Mouse-ul poate fi cumpărat de pe eMag.

S-a mai rezolvat o problemă a lumii.

3 comments / Add your comment below

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.