Ce am mai citit: Shogun

E a doua oară când am început să citesc Shogun. Prima dată am renunțat fiindcă nu simțeam că vreau să o termin, nu se potriveau stările mele și nici anotimpul cu cartea. Sau cel puțin așa credeam eu. Părerea mea este că Shogun cel mai bine se savurează vara sau toamna. Dar în acest caz părerea mea contează mai puțin, voi o puteți lectura oricând.

Shogun este cea mai de preț operă a lui James Clavell, un american născut în 1920, care a scris o carte despre civilizația, tradițiile și politica unei Japonii feudale. Acțiunea se petrece la începutul anilor 1600 și spune povestea unui pilot englez, John Blackthorne – Anjin-san, care naufragiază cu nava sa, Erasmus, și cu întregul echipaj undeva în Japonii. Astfel devine prizonier și ajunge să cunoască stilul de viață japonez, tradițiile lor, dar mai ales lucrul cel mai de preț după care se conduceau japonezii acelor ani, anume codul Bushido. 

Deși este catalogată ca și o carte de aventură, Shogun este mult mai mult decât atât. Înainte de toate, Shogun este cartea unui personaj, pe numele său Toranaga, cel mai important daimyo din țară, un genial strateg și om politic. Apoi veți face cunoștință cu tradițiile și obiceiurile japonezilor prin prisma personajului Blackthorne, care este privit în Japonia precum un barbar. Shogun prezintă și o luptă a religiilor, cea a preoților catolici portughezi și religia protestantă a lui Blackthorne.

Nu voi face aici o recenzie ca să vă povestesc Shogun, ci aș fi dorit să vă fac curioși să o răsfoiți și poate să vă apucați să o citiți. Cred că este o lectură obiligatorie, deoarece ajungi să citești ultima pagină și să realizezi că știi o groază despre japonezi, despre tradițiile și obiceiurile lor, despre codul Bushido, despre timp, dragoste și viață, lucruri pe care nu cred că le-ai fi aflat până să citești această carte.

Nota mea pentru Shogun este 4/5. Mulțumesc celor de la targulcartii.ro pentru această carte.

“Răbdarea însemna să-ţi înfrângi pornirea către cele şapte simţăminte: ură, adoraţie, nelinişte, mânie, tristeţe, teamă, bucurie,. Dacă nu te laşi cuprins de ele, însemna că ai răbdare, că eşti liniştit şi atunci vei înţelege în curând tot mersul lucrurilor şi vei fi în armonie cu eternitatea.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.