Să fie prin 2016 din câte-mi aduc aminte și știu sigur că era aproape vară și că voiam să plecăm, pentru prima oară, de capul nostru într-o altă țară. Așa că bugetul destul de mic și lipsa de experiență ne-a scos în cale Budapesta. Era primavară și era sigur anul 2016, că am găsit folderul cu poze între timp.
Am ales trenul, cel mai accesibil din punct de vedere costuri, nu cel mai comod sau eficient. Romanticizat de mine, datorita filmului Before Sunrise. Dar e de ajuns să te culci câteva ore și să te trezești într-o capitală care, oricât de mult ne-am dori să nu fie așa, este cu multe nivele peste capitala noastră. Trenul este o alegere de buget, iar prețurile sunt următoarele (pentru o singură persoană):
CLASA 2 | CUȘETĂ | |
Brașov-Budapesta (Dus-Întors) | 280 lei | ——- |
București-Budapesta (doar dus) | 140 lei | 190 lei |
Brașov-Budapesta (doar dus) | 90 lei | 140 lei |
Durata de la Brașov-Budapesta este de aproximativ 12 ore. Probabil de la București mai adăugați 2-3 ore în plus. Dacă v-am convins să plecați cu trenul, puteți afla și mai multe detalii AICI. Dacă nu, există varianta avion, FlixBus, BlaBlaCar sau Taxi.
Noi am mers cu trenul, așa că dacă v-am captat atenția până aici, voi continua cu restul detaliilor despre călătoriile în Budapesta. Da, am vizitat orașul de două ori. Ambele dăți am mers cu trenul. Aveți nevoie doar de un buletin, pentru că la trecerea graniței veți fi legitimați. De două ori.

Dimineata devreme, soarele ne-a trezit aproape de intrarea în Budapesta. După câteva minute am ajuns în Gara Centrală, Budapest-Keleti, unde ne-am dezmeticit, ne-am luat rucsacurile în spate și cum am coborât de pe peron, am mers aproape de ieșire, în partea dreaptă, unde veți găsi un centru de informații. Oamenii au părut primitori și au vorbit lejer în engleză, ne-au dat o hartă și ne-au dat câteva îndrumări, ce mijloc de transport putem să luăm și de unde.
Transport
Bineînțeles, am ales metroul. De cele mai multe ori, când am luat un mijloc de transport în comun, am ales metroul.
În Budapesta sunt 4 linii de metrou M1-M4. Liniile M1 și M3 vă pot duce în centru, mai exact la stația Deak Ferenc ter. Costul unui bilet de metro, cu o singură călătorie, este 350 HUF (5 lei), iar acest bilet îl puteți folosi la metro, autobuz, tramvai. Dacă doriți exclusiv metro, prețul este de 300 HUF.
Puteți descărca harta liniilor de transport de AICI.
Pentru o experiență inedită, puteți merge pe malul Dunării cu tramvaiul numărul 2 și puteți admira clădirile luminate, dacă mergeți noaptea, de pe malul celălalt.

Ce am văzut
Palatul Parlamentului – din păcate nu am intrat, că nu știam noi că trebuie rezervat din timp un astfel de tur și nu am avut loc, dar cu siguranță merită văzut, chiar și o tură în jurul lui, pentru a-i admira detaliile arhitecturale.
Shoes on the Danube – un monument dedicat victimelor Holocaustului. 20.000 de evrei au fost condamnați la moarte și uciși pe malul Dunării, acolo unde puteți vedea și acest monument.
St. Stephen’s Basilica – una dintre cele mai importante bisericii din Ungaria, unde puteți vedea mâna dreaptă a primului Rege al Ungariei. Eww.
Fisherman’s Bastion – sau Bastionul Pescarilor, este o clădire destul de nouă, deși arhitectura ei vă va face să credeți că este vorba de ceva medieval. Este construită în secolul 20 și are un scop destul de turistic, un loc din care turiștii pot admira Dunărea și Pesta.
Vajdahunyad Castle – un castel care mie mi-a plăcut foarte mult. Este înconjurat de un lac și conectat cu un parc destul de mare, în care am stat și ne-am lungit ca doi cormorani la marginea lacului, bătuți de soare, admirând castelul și priveliștea.

Buda Castle – greu să treci prin Budapesta și să nu vizitezi Buda Castle. E ăla mare, luminos, pe care-l admiri din tot orașul. Foarte fain, merită cu siguranță. Poți vedea tot orașul din grădina castelului, cred că este cel mai vizitat loc din Budapesta, cu siguranță veți trece pe aici. Când l-am vizitat noi, găzduia o expoziție Picasso, o minunăție în care timp de 2-3 ore am savurat fiecare urmă de pensulă. Acolo este și Muzeul Național de Artă.
Heroes Square – Piața Eroilor, dacă nu știți engleză sau dacă nu știți cum să începeți o recomandare, plină de statui, foarte fain de văzut, în apropierea castelului Vajdahunyad. Este cea mai mare piațetă din Budapesta, într-o parte a pieței găsiți Muzeul de Arte Frumoase (Fine Arts – sună cum trebuie).
Chain Bridge – unul din podurile care leagă Buda de Pesta, cred că este cel mai central amplasat și cel mai impunător. Faceți o plimbare pe el. Detaliile arhitecturale sunt sublime, în total contrast cu lăcățelele clișeice pe care-și declară unii iubirea eternă.
Gellert Hill – Statuia Libertății poate fi văzută din multe locuri în oraș, dar este nevoie să faceți puțin hiking pe Gellert Hill pentru a o vedea în toate detaliile sale. Vederea asupra Budapestei de acolo este magnifică, vă garantez.
Dacă nu intrați, măcar instagramați!
Unde am stat/recomandări
Green Hotel Budapest – aici am stat prima dată. Locația e nașpa, cam departe de centru. Condițiile și staff-ul ok. Destul de aproape de metro/bus. Cam 30 euro / noapte cameră de două persoane.
Budapest Heart Suites – aici am stat a doua oară. Locație și camere super faine, la câteva minute de Heroes Square, la două minute de metro. Camerele curate, aranjate, micul dejun fain, condiții foarte mișto. Cam 100 euro / noapte, pentru o cameră dublă. Menționez că una dintre nopți a fost fix Revelionul.
Dacă ați ajuns până aici, chapeu! Sper că v-a plăcut. Aceasta a fost doar prima parte pentru Budapesta. După cum v-am spus, am fost de două ori. Cea de-a doua oară a fost după Crăciun și în timpul Revelionului.
Dacă vreți să vedeți ce vă recomand eu să faceți în Budapesta, ce restaurante și cafenele am vizitat și cum este noaptea de Anul Nou în capitala Ungariei, urmăriți și următorul articol.
