Blogăr

Dacă veți intra pe profilele mele de social media, veți găsi la descriere, pe lângă ceea ce știu să fac, faptul că mă auto-intitulez cu o oarecare falsă mândrie blogger. Am făcut asta pentru că mi s-a părut cool și interesant, dar mi-am dat seama că nu sunt așa ceva, nu mă pot intitula așa, nu e meseria mea și nu pot fi blogger, pentru că îmi este scârbă, silă și sunt prea introvertit.

Curând am fost invitat la un eveniment în calitate de blogger. Nu pentru că m-am înscris eu pe vreun website ca să primesc un badge pe care scrie blogger și pe care să-l port mândru la gât, nu pentru că am vorbit cu alt blogger și m-a recomandat organizatorilor, ci pur și simplu am scris o recomandare aici și astfel am oferit o vizibilitate mai bună brandului, chestii din astea la care eu nu mă pricep, din fericire.

Am fost acolo, prezentarea faină, oameni interesanți, dar m-am simțit mizerabil. Ca introvertit, om care nu e obișnuit cu vrăjeala și băgarea-n seamă, om cu o educație destul de bine primită, cred eu, m-am simțit oribil. La niciun eveniment la care am fost nu m-am simțit confortabil în legătură cu barul ăla sau măsuța aia cu care e tratată toată lumea. Mereu mi-a fost rușine atunci când m-am aflat în apropierea ei. Rahat, așa sunt eu.

Pe lângă asta, e foarte aiurea să te bagi în seamă cu oameni din online. Cum faci primul pas, cum îi zici că-l cunoști: “Salut! Eu sunt ăla care ți-a dat 3 like-uri la pozele de pe Facebook și care ți-a dat un RT.” Yep! Penibil! Sau cel puțin asta cred eu.

Blogging-ul, așa cum îl văd eu, în România este doar o iluzie, nu o industrie și este plin de oameni răi cu cititori mulți, dar potențial puțin. Nu penibili, nu proști, doar răi. Deja e binecunoscut faptul că dacă vrei să citești o recenzie a ceva ce vrei să achiziționezi, nu te duci să o citești de pe un blog. Bloggerul e loial brandului, nu e sincer brandului, ci loial și cu o mentalitate îngustă. Când brandul respectiv face un produs de tot rahatul, toată lumea admite, o poți face și tu liniștit, fără să-ți fie teamă că vei fi alungat precum un câine. Deci opinia ta contează atâta timp cât cititorul habar nu are despre ce vorbești și crede că ceea ce spui este adevărat și cât timp nu spui adevărul vizavi de brandul respectiv. E tot un fel de manipulare și asta. Niște marionete mici, mici, care dacă reușesc să trăiască din blogging nu sunt mai presus decât restul oamenilor care au un job de la 9 la 6.

Sunt câțiva oameni care scriu drăguț și ar trebui să fie văzuți mai ok, dar ghici ce, aceia sunt prea mișto pentru a se murdări laolaltă cu ceilalți. Apropo de branduri, am văzut bloggeri certându-se între ei pe motivul că participarea la un eveniment al unui brand despre care ai spus ceva de rău este un lucru aproape interzis și care te face un fel de proscris. Da, e mizerie multă pe care prea mulți o numesc meserie și o poartă la gât mult prea mândri. E doar opinia mea formată în timpul în care m-am perindat p-aici. *drop the mic sound*

Oameni care scriu despre ce scriu alți oameni, având falsa impresie a libertății de exprimare și a influenței. E un continuu declin de câțiva ani și toată lumea se face că nu observă și vor să mențină industria în viață prin aceleași slide-uri și aceleași subiecte abordate. E doar o minciună și nu vreau să fiu extremist și încerc pe cât de tare pot să nu generalizez, fiindcă mai sunt și oameni ok, cum am mai spus, dar cei mai mulți nu știu cum e să fii om.

De fiecare dată când aleg să scriu aici o fac din câteva motive, mereu aceleași. Vreau să recomand ceva fain din punctul meu de vedere: eveniment, film, muzică, cărți, mâncare, rareori produse. Vreau să împărtășesc cunoștințe, chestii de programare sau vreau să o fac pe deșteptul. Și fac asta destul de des. Tot din aceleași motive voi scrie în continuare, dar nu sunt blogger. Nici dacă aș vrea, nu aș putea fi, pentru că vreau să stau la o parte de toată industria asta și, oricum, așa cum susțin specialiștii, blogger este omul care-și dedică timpul acestei meserii, merge la evenimente etc. etc.

Eu, mulțumită alegerilor pe care le-am făcut, am lucruri mai faine cărora să le dedic timpul.

2 comments / Add your comment below

  1. Astept sa citesc un articol despre Emmy 2015, tin minte ca ai scris despre Oscar anul trecut si chiar am fost surprinsa ca ai intuit perfect o mare parte a premiantilor :)
    Mi-e dor de ceva recomandari din partea ta in materie de carte/film.

    1. Ma bucur sa aud asta, Oana. Nu stiu daca voi avea timp sa scriu un articol despre Emmy-urile de anul acesta. Abia reusesc sa citesc despre, insa voi mai face articole cu recomandari. Mai ales ca sunt doritori :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.