Skip to main content

Românii habar n-au Twitter

Și nu că aici nu ar exista excepții sau eu aș fi vreunul care profită la maximum de Twitter. Mie-mi place mult Twitter-ul. E tare, urmăresc oameni (români) foarte faini și interesanți, curioși, oameni de la care am ce învăța și captez foarte multă informație de pe rețeaua asta de socializare. Plus că e doza mea zilnică de știri. Nu știu ce site-uri de știri obișnuiți să citiți voi dimineața (sunt deschis la recomandările voastre), dar la cum mi-am selectat oamenii pe care-i urmăresc pe Twitter eu găsesc în fiecare zi cam 80% din știrile pe care aș vrea să le aud din ziua respectivă acolo. Dar nu vreau să vorbesc despre informația pe care o adun eu de pe Twitter, nici să mă adresez oamenilor faini care au cont acolo, fiindcă ei fac foarte bine ceea ce fac și nu lor le-aș dedica acest post.

Aseară am urmărit noile episoade din sezonul cinci al emisiunii americane The VoiceDa, emisiunea originală al cărui format îl folosesc și cei de la ProTv cu Vocea României. În anumite momente apar pe ecran tweet-uri date între cei patru antrenori ai emisiunii. Sunt foarte amuzante și oferă un plus, după părerea mea, audienței. Se laudă unul altuia cum a reușit să-i fure concurentul, mici înțepături, tot felul de remarci și replici amuzante. Astfel, cei care urmăresc show-ul și au cont pe Twitter pot interacționa sau măcar pot să-și creeze iluzia că ar interacționa cu unul dintre antrenori trimițând o replică sau punând acel tweet la favorite sau dând un ReTweet. Ceea ce oferă vizualizatorilor impresia că vedetele acelea nu sunt chiar așa de departe sau așa greu de atins (ucis). Toate acestea, acumulate, oferă un plus audienței generale și toată lumea are de câștigat. Ratingul crește și oamenii sunt fericiți. Aici, pe meleagurile românești, deși împrumutăm tot mai des formate de emisiuni de afară, nu suntem în stare să facem o chestie atât de simplă ajutându-ne de Twitter. Nu e deloc greu să afișezi pe ecran în timpul la (bleach!) X-Factor ce mai scrie Delia pe Twitter, fiindcă și ea are cont acolo și îl folosește bine și destul de des. De asemenea, am văzut că cei de la Vocea României în pauze stau foarte des pe smartfoane. La fel de ușor ar fi să se joace puțin cu Twitterul, iar cei care fac montajul emisiunii să introducă într-un colț câteva replici acide între Brenciu și Moga sau mai știu eu ce stârnește interesul publicului. Plus că astfel se pot creea și hashtaguri specifice emisiunilor respective. La The Voice, pentru prima emisiune, hashtagul a fost #TheVoiceisback și era unul dintre cele mai populare de pe Twitter. Plus că audiența se simte mult mai aprope de vedetele de pe sticlă, ceea ce oferă un sentiment aparte. Eu am fost foarte bucuros când mă uitam la Românii n-au talent și i-am scris lui Andi Moisescu ceva pe Twitter iar acesta mi-a răspuns. Știu, nu este mare lucru, dar ca om care-l admiră pe Andi înseamnă mult.

De asta spun că nu ar fi rău să mai împrumutăm și alte lucruri frumoase de prin emisiunile de afară. Și așa, în afară de format, unele emisiuni sunt foarte fail. Adică, uitați-vă cât de profesionist arată X-Factor US/UK etc. și în ce hal este montat X-Factor România. Cred că și eu aș reuși să surprind mai bine emoții decât roboții care lucrază la montaj în trustul Antenei.  Pe când cei de la Pro fac o treabă bună cu Vocea României. Care, apropo, începe sâmbătă 28 septembrie la ora 20:30. Mă rog! Ideea este că la o scară mai largă românii nu prea au auzit de Twitter și nici nu știu cum să profite de el. Bine, nici cum pretind așa-zișii experți social-media nu este. Adică Twitterul este pe moarte. Se mănâncă și pe-acolo mult căcat. Mai ales când dai din expert în expert.

În fine, am spus că scriu un articol mai mic și iarăși am înșirat 700 de cuvinte aici. Dacă vreți să interacționăm pe Twitter, mă găsiți aicișa (@daninovac).

Sharing is caring!

Dan Novac

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

2 thoughts to “Românii habar n-au Twitter”

  1. E foarte buna ideea ta cu twitter-ul legata de emisiuni, insa in rest eu am alta parere. Nu am cont de twitter si nici nu cred ca o sa-mi fac in viitorul apropiat pentru ca nu ma atrage si nu cred ca m-ar ajuta la ceva. Nu am un blog personal sau un site pe care le-as putea promova acolo, nu ma prea intereseaza ce fac vedetele, sincera sa fiu, stiri si noutati citesc din alte locuri, dar asta nu inseamna ca habar nu am de twitter. Stiu cateva lucruri despre el si poate intr-adevar mi-ar placea odata ce as incepe sa-l utilizez, dar consider ca twitter-ul nu e pentru toata lumea. Cel putin nu pentru mine. Eu ma multumesc cu facebook si tumblr. In rest, foarte fain articolul ca si cele precedente. :)

    1. Nu am scris articolul la modul “ăia care nu au cont de twitter și sunt din România, nu au vreo treabă”. Am vrut să mă refer strict la cei care regizează și editează emisiunile, că nu pot băga și ei niște elemente simple care ar aduce un plus. Și că rețeaua este una foarte faină și populară. Știu că sunt mulți care știu de Twitter, dar nu se simt atrași în a-și rezuma cuvintele în 140 de caractere. Nici eu nu am înghițit twitter din prima, abia după 1 an am reușit să mă mai integrez și încă trebuie să suport ideea că de multe ori vorbesc singur. Că, practic, asta faci atunci când nu te urmăresc mii de oameni. Și pentru mine Tumblr>Twitter, că e ceva mult mai deep, dar vorbeam de oportunitățile pe care le oferă twitter pentru multe lucruri. În cazul ăsta, emisiuni tv.
      Mulțumesc mult că citești și mă bucur că ți-a plăcut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares