Păreri

Nu o să-mi folosească niciodată asta în viață!

Da, adevărat! În școli sau facultăți se fac multe lucruri de care nu prea te lovești în viață și da, sistemul educațional din România este la pământ ca și mod de gândire, practică și, mai ales, evaluare. Eu nu înțeleg deloc rostul notelor, dar asta este o altă discuție pe care, poate, o voi elabora mai târziu.

Ce nu-mi place însă este atitudinea unor elevi/studenți care au găsit o mică scuză, puțin mai potentă decât: “Nu vreau, nu pot să învăț așa ceva!” (care e o scuză specifică oamenilor slabi) și acum fac exces de ea până ajung să dea în penibil.  Noua scuză este aceasta: “De ce să învăț asta? Când o să-mi folosească mie teorema X?!“.

Ceea ce m-a determinat să scriu postul acesta a fost un status pe Facebook în care scria ceva de genul: “Da, mi-a folosit foarte mult teorema lui Pitagora în viață.” Evident, tonul era sarcastic și like-urile curgeau cu nemiluita. Persoana care scrisese asta studia la SNSPA, dacă nu mă înșel, deci șansele ca Pitagora să-i folosească în facultate erau cu minus. Nu zic că e ceva rău în ceea ce a scris sau că am eu ceva cu persoana respectivă pentru că a scris asta, doar că folosim teorema lui Pitagora de multe ori fără să ne dăm seama. Că totul a evoluat și ne calculează alții ceea ce trebuia să aflăm noi cu ajutorul acestei teoreme, asta este altceva. Cum ar fi diagonala unui televizor. Câteva cazuri în care se folosește teorema lui  Pitagora în real-life ar fi:

La vopsirea unui perete. Când cineva folosește o scară ca să vopsească o clădire, pentru a nu avea surprize că scara e prea scurtă, se calculează distanța de la perete către unde se amplasează scara și lungimea de la baza peretelui, până unde vrea să înceapă să vopsească.

Aceeași problemă o au și pompierii atunci când este un incendiu la un anume etaj și ei vor să știe ce scară să folosească.

Cum  am spus, la calcularea diagonalei unui televizor.

La măsurarea unei serviete/cutii etc. Să spunem că vrei să cumperi ceva în care să-ți încapă niște obiecte de o anumită dimensiune și știi doar înălțimea și diagonala, cu Pitagora calculezi simplu și lungimea.

Și mai sunt o groază de exemple practice. Nu zic că tot ce vei studia îți va folosi sau te vei lovi undeva de ceva cu care ți-ai bătut cândva capul, dar nu se știe când viața cuiva depinde de un calcul pe care-l poți face ușor cu o teoremă sau când o întrebare la interviul job-ului visurilor tale conține o astfel de problemă.

Înainte să dați argumentul că vă trebuie matematică doar elementară, adunare, scădere, înmulțire ș.a.m.d, pentru a vă număra banii, gândiți-vă că poate banii aceia trebuie făcuți cu ceva ce aveți în cap, nu numai în tastatură. Și poate dezlipesc ăștia stickerele de pe tv-uri cu mărimea diagonalei, atunci cum facem?

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

10 Comments

 • Oana

  Cred ca sunt singura persoana din cate cunosc care iubeste matematica si nu se plange ca are de invatat teoreme :)) in schimb, eu folosesc scuza aia cu “Nu ma ajuta cu nimic sa stiu in ce an a fosr razboiul X”

  • Dani

   Eu nu mai iubesc matematica, am avut și eu perioada mea de glorie cu ea. Acum ceva mulți ani. Și eu am folosit nu mă ajută cu nimic, dar tot am învățat ce trebuia și poate m-a ajutat pe undeva. Și nu sunt de acord nici cu aia cu războiul.

  • Radu

   Daca tot iubiti asa de mult fantasmele alea de la matematica, si matematica in sine, casatoriti-va cu ea!! P.S. O sa aveti multe probleme greu de rezolvat in acest mariaj.

 • marius

  In afara de ajutorul practic imediat pe care-l ofera matematica prin Pitagora in a calcula o diagonala, mai este si rolul matematicii in gandirea conceptuala care e mai greu de observat (functii, probabilitati, variabile si necunoscute, estimari – care se aplica cam peste tot in viata).

  • Dani

   Într-adevăr, sunt total de acord cu tine. Nu am vrut să tratez și aspectul acesta, al evoluției în gândire pe care-l face, într-un mod oarecare indirect, studiul matematicii. Eu nu mă pot lăuda că sunt fan sau că știu prea multă, însă am învățat și în liceu, și mă lovesc des de ea și în facultate, și ceva tot reții astfel.

 • Andi M

  Intradevar, sunt notiuni matematice indispensabile in viata de zi cu zi: aria, perimetrul, volumul, etc.
  Dar si multe rahaturi: polinoame, legi de compozitie, integrale! Sunt folositoare in schimb doar celor ce doresc sa urmeaza o cariera intr-un astfel de domeniu.

 • Radu

  Daca tot iubiti asa de mult fantasmele alea de la matematica, si matematica in sine, casatoriti-va cu ea!! P.S. O sa aveti multe probleme greu de rezolvat in acest mariaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares