Păreri

Nu ni se cuvine nimic doar nouă

Da, știu, de foarte multe ori credem că dacă noi l-am găsit primii din grupul nostru de prieteni e numai al nostru și trebuie să îl ținem numai pentru noi. My Precious! Restul sunt niște falși, hipsteri infecți, fani de o zi sau dătători cu părerea. Și eu am făcut asta în nenumărate rânduri și mă simțeam rănit sau jignit atunci când cineva descoperea mai târziu ceea ce eu găsisem cu ceva timp în urmă, iar acel cineva mai pretindea și a fi fan. Pfoa! Nebunie, stres, nervi. Cum, bă, ăla?! Cum să îndrăznească ăla să dea share la melodia aia pe Facebook când el asculta manele acum doi ani? A luat-o de la mine, clar! 

Aș putea să vă dau zeci de exemple la care am reacționat și eu așa, multe venind din domeniul muzicii și nu numai. Filme, cărți, branduri, etc. Da, am fost foarte rănit când lumea a început să descopere The Weeknd la câteva luni bune după ce eu îl ascultasem și știam foarte multe despre el. Încă-mi mai place să zic că am ascultat una dintre melodiile lui, care acum este hit, atunci când avea 1000+ views pe Youtube și artistul nici măcar nu avea poza la avatarul profilului său. Acum toată lumea știe despre The Weeknd și m-am supărat tare atunci când am văzut că prieteni de-ai mei încep să asculte și nu îmi dau MIE creditele. De parcă eu meritam așa ceva. Eh, acesta este doar un exemplu amărât, că mai pot umple câteva pagini virtuale dacă scriu despre toate care-mi vin acum în minte.

Astăzi s-a anunțat primul nume oficial care va concerta la B’Estfest România 2014, și anume The Cat Empire. Nu sunt fan, deoarece pentru mine fan înseamnă să te intereseze mereu ce se întâmplă cu trupa respectivă, să asculți fiecare album al lor și să urmărești următoarele lansări de albume/concerte/știri periodic și neîncetat. Eu asta cred că înseamnă un fan adevărat, cel care poate fi o mini-enciclopedie a trupei al cărui fan pretinde că este. În fine, asta este o altă discuție. Ascult The Cat Empire, am melodii preferate, îmi induc o stare faină și mi-ar plăcea să îi văd într-un concert, în special pentru vibe-ul pe care mi l-ar putea oferi în acele câteva minute. Am dat aici un exemplu particular, pentru că aveam articolul acesta de mult timp în minte, însă doar astăzi m-am simțit determinat să-l scriu și ceea ce m-a determinat a fost un mesaj citit pe Twitter, scris de o anumită persoană, nu contează deloc asta, pentru că la fiecare eveniment tot există cineva care ar scrie așa ceva: “Nu sunteți fani The Cat Empire. Opriți-vă, nimeni nu vă crede!” A fost doar un motiv ca eu să scriu, în final, articolul acesta. Da, și eu aș fi scris acum un an, doi, același mesaj. Poate că nu despre The Cat Empire, probabil despre The Weeknd că tot v-am spus mai devreme și vreau să păstrăm contextul.

Din egoism, egocentrism, fanatism, și atașamentul față de informațiile noi și bune pe care le descoperim printre primii, suntem tentați în a crede că un lucru care are deschidere la internet ni se cuvine doar nouă. Doar pentru că am fost primii acolo. Been there, done that!, v-am spus. Nu, nu ni se cuvine nimic doar nouă, nu în anul 2014, când ziarele tipărite pierd în fața online-ului, când eu, dacă doresc, atunci când vorbesc nu mă aude doar o singură persoană sau câte mai sunt în cameră cu mine, ci mă pot auzi (adică citi) o mie de persoane, apoi din acele o mie, treizeci sunt de acord cu mine și dau de citit altor o mie. That’s the point. Nimeni nu se naște învățat și asta sună mai clișeic acum decât oricând, dar nu contează. Captăm cele mai multe informații de pe internet, e treaba ta cum ți le filtrezi, dar nu mai poți fi egoist cu ceva care aparține internetului. Fiindcă azi ești nimeni, mâine ești formator de opinii (asta am zis-o și puțin ironic). Contează să fii primul care ajunge la o informație, fiindcă le-o poți transmite și altora, dar nu înseamnă că ești primul din toată lumea care știe despre lucrul acela. E ușor să aflu. Dau doar un click și scriu două cuvinte și tu deja nu mai ai relevanță, că ți-am găsit informația prin alte surse decât prin tine.

Deci nu vă mai bateți cu pumnul în piept ca niște gorile influenceri, nu prea sunteți primii și dacă sunteți, nu e prea relevant. Cu siguranță sunt alții mult mai fani The Cat Empire decât tine și cu siguranță sunt și alții care vor doar să-i asculte într-un concert fain. Nu ți se cuvine ție sau mie vreun merit că îi ascultăm de mult. Informația este făcută să circule și circulă cu o viteză a naibii de mare în secolul ăsta. Nu ni se cuvine nimic din ceea ce este pe internet, doar dacă nu ești autorul. Toți aud de manele azi, mâine de hip-hop, poimâine de Bach, e treaba lor la ce se opresc, dar știu despre. Mai ușor cu ieșirea asta în evidență cum că suntem primii care facem ceva, că nu suntem. “Acum toți vor fi fani Superbowl. Toți au ascultat, astăzi, Pink Floyd de mici. etc, etc, etc.” E foarte ușor să auzi/citești ceva astăzi. Nu ni se cuvine nimic doar nouă.

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares