Păreri

N-o înțeleg pe aia cu patriotismu’

Dacă nu citeam de zeci de ori, tăceam, dar mă doare când vă văd atât de încuiați. Iar am dat pe internetul ăsta magic de comentarii date de niște unii, adresate către diverse persoane plecate din România. Și toate spuneau despre cum acea persoană plecată nu mai are dreptul să mai vorbească despre România de bine sau să îi fie dor omului de casă. “Dar atunci de ce ai plecat, mă?! Cine te-a pus, eu?!“; “Tu nu ai de ce să vorbești că tu oricum nu mai ești de al nostru” și tot felul de astfel de argumente. Mamă, cât de proști sunteți! Și câți sunteți de mulți!

E clar că cine a plecat din țara asta nu este nicidecum un habarnist, ci o persoană care nu se poate mulțumi cu o viață în care să tindă la un salariu de 500 euro pe lună, asta însemnând apogeul. Bine, aici nu iau în calcul țiganii, țăranii, curvele, maneliștii, căpșuniștii etc. Nu mă interesează aspectul ăsta al societății, pentru că nu vreau să privesc într-acolo, deși știu că există și îl văd pe toate drumurile. Dar nu voi vorbi despre aceștia, aici, pe blog. Da, deci un tânăr care își ia rucsacul, o pupă pe mumă-sa și pleacă să își facă viața undeva unde se poate este demn de tot respectul, nicidecum să vină lumea și să-l privilegieze de dreptul de a avea o părere despre țara natală pentru că nu mai locuiește aici. Degetul mijlociu’ pentru oamenii ăștia cu spirit comunist!

Ah, și să dezbatem și asta dacă tot e blog personal. Eu nu sunt niciun fel de patriot, nu îmi place să pup steagul cu care mulți s-au șters la cur. Nu o să lupt pentru țara pentru care mulți au murit și nici ei nu au știut de ce, și chiar dacă ar fi făcut-o cu un scop, am fost atât de lași încât să nu știm să profităm de el. Vă mulțumim, dar v-ar fi rușine dacă ați vedea pentru cine ați murit! O să laud România de fiecare dată când va fi ceva de lăudat. O să îi mulțumesc dacă voi reuși să mă realizez aici, ceea ce ar fi ideal. O să o critic de fiecare dată când va da dovadă de ipocrizie, ca și în acest caz, și de prostie. Poate într-o zi o să îmi fac și eu bagajele și o să mă car, dacă așa va fi să fie. Nici eu nu mă mulțumesc să fiu ucis de o rutină care să-mi aducă la sfârșitul lunii un venit pe care 80% să-l dau pe facturi, bănci și chirii. În rest, încerc să mă mai bucur de piesaj cât mai pot.

 

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

2 Comments

 • isis

  “nicidecum să vină lumea și să-l privilegieze de dreptul de a avea o părere despre țara natală pentru că nu mai locuiește aici.”

  N-ai cum sa privilegiezi pe cineva, bade. Doar sa-l privezi. E greu nu doar cu patriotismul, ci si cu proprietatea cuvintelor. Tara (nu tzara) internationala, nu-ti fa griji.

  Libertatea de exprimare e teoretic garantata de constitutia oricarei tari civilizate, dar asta nu inseamna ca parerea ta conteaza. Ca parerea ta sa conteze trebuie sa faci, socialmente, dovada ca ai un intelect sanatos, cultivat si culturalizat.

  Si ca sa nu fiu pe de-a-ntregul off-topic….” Eu nu sunt niciun fel de patriot, nu îmi place să pup steagul cu care mulți s-au șters la cur. ” Amice, ai o fractura in logica, dar exista o speranta pentru tine, fractura vine din lipsa de cultura, nu e din nastere, sper.
  Deci a fi patriot nu inseamna sa pupi steaguri; asa cum sa te duci la biserica duminica si sa stergi podelele cu genunchii nu inseamna ca esti credincios. Doar ipocrit.
  Daca unii “se sterg la cur” cu steagul Romaniei, ar fi indicat sa nu mai fii ignorant si sa bagi bine de seama cine face asta, ce interes are si ce hram poarta. Eu nu am vazut german din neam in neam care sa se stearga la cur cu steagul Germaniei, dar am vazut evrei care fac asta. Nu am vazut Romani care sa se stearga la cur cu steagul Romaniei dar am vazut tzigani, jidani si KGB-isti cu cetatenie romana facand asta pentru a ne induce ideea subliminal ca nu suntem un popor. Iar de sociopati si psihopati care fac orice pentru bani e plina lumea.
  Nationalismul e depasit, dar interesul national nu ar trebui sa lipseasca daca vrem sa nu fim sclavii corporatiilor. Si ca sa intelegi cat e de importanta pe planeta asta ideea de natiune, priveste la americani. Care nu sunt un popor, se autointituleaza natiune, si da, pupa toate steagurile americane, le pun pe torturi si masini si zic de dimineata pana seara “God bless America”; dupa care vin si-ti zic tie ca popoarele si steagurile trebuie aruncate la cos si ca banul dicteaza.
  Banul dicteaza atat de putin incat pana si functiile prezidentiale se mostenesc din familii prezidentiale americane, in nu stiu cat de democrata America.

  Batalia pentru resursele planetei face ca razboiul propagandistic si informational ca fie total. Iar spalarea de creiere in masa e atat de facila, incat cu o pagina de net si 10 minute la TV poti face 50 de milioane de oameni sa creada ca de maine vor trai mai bine doar cu vorbe goale.

  Patriotism inseamna sa-ti respecti parintii, sa-ti vorbesti corect limba, sa fii mandru sa vorbesti limba ta oriunde in lume te-ai duce pentru indiferent cat timp, inseamna sa respecti traditiile (port, muzica, literatura etc) chiar daca din punct de vedere estetic nu le agreezi, inseamna sa vrei de la tine mai mult ca om, nu neaparat ca roman. Inseamna sa fii curios despre istoria locului in care te-ai nascut chiar daca azi nu mai vorbesti aceeasi limba cu a strabunilor si nu mai scrii la fel.
  Faptul ca granitele, traditiile, limbile, scrisul etc etc sunt, la scara istorica, intr-o continua dinamica nu inseamna ca a fi roman/neamt/ italian/ ucrainean este egal cu zero. Pur si simplu cine spune asta e incuiat intelectual si-l deranjeaza sa stie atat de multe despre orice. N-ar fi mai simplu daca natiunile si poparele ar disparea? Ca doar suntem cetateni ai Terrei si urmasii lui Adam…
  Patriotismul ar trebui sa fie expresia constientizarii identitatii nationale cu ce are ea mai frumos, bun si util. Atat.

  • Dani

   Consider că m-am schimbat mult de la an la an și ceea ce am scris nu mai cred nici eu 100%. Acum nu inseamnă că părerea mea este precum a ta, voiam doar să știi că nu mă mai identific sută la sută cu ce am scris. Ar fi și trist să nu fi evoluat deloc, însă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru comentariul foarte bine argumentat. Apreciez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares