Păreri

Hugo Boss și legătura sa cu nazismul

Citeam zilele acestea că Hugo Boss se retrage de pe piața din România din pricina vânzărilor care au scăzut considerabil. Știrea aceasta m-a dus cu gândul la o altă serie de știri mai interesante, legate de Hugo Boss, pe care le-am mai citit eu și am spus că ar fi interesant să vă povestesc și vouă.

Se spune că Hugo Ferdinand Boss, creatorul companiei de haine Hugo Boss, a avut o strânsă legătură cu naziștii. Boss s-a alăturat în anul 1931 partidului nazist, partid în care Adolf Hitler era unul dintre lideri. Doi ani mai târziu Hitler a venit la putere, însă nu acest aspect al nazismului aș vrea să îl discut. Începând cu anul 1932 compania de haine Hugo Boss a început să confecționeze uniforme pentru naziști, mai exact uniformele negre ale celor din brigada SS și cămășile maro pentru Divizia de Asalt, divizie care a avut un rol foarte important în ascensiunea lui Adolf Hitler la putere. De asemenea, în aceste cămăși maro confecționate de Hugo Boss îl putem vedea și noi pe Hitler în diverse poze. Nu putem contesta faptul că aceste uniforme, deși oamenii care le-au purtat au lăsat o amprentă întunecată în istorie, arătau într-un mare fel, unic și de calitate. Din punctul meu de vedere uniformele purtate de naziști transmiteau exact groaza pe care ei voiau să o promoveze în lume și superioritatea lor față de celelalte rase. Dacă sunteți pasionați de istorie sau de Marile Războaie Mondiale puteți vedea că uniformele celorlalte forțe ale lumii semănau sau nu aveau ceva să le scoată în evidență, însă la naziști treaba stătea altfel. SS-ul cu acele uniforme negre și cu stema în formă de cap de mort transmiteau frică oricărui om care trebuia să se supună acestui regim totalitar.

tumblr_lju2yzw55U1qa3e57o1_500

Însă ura anumitor oameni pentru Hugo Boss și refuzul unor vedete de a-și pune numele lângă această imensă companie de îmbrăcăminte vine din pricina faptului că mulți prizonieri polonezi și francezi au fost forțați să confecționeze uniforme naziștilor. Pentru această faptă, Boss și-a cerut iertare în cartea sa numită Hugo Boss, 1924–1945: The History of a Clothing Factory During the Weimar Republic and Third Reich. În anul 1999 câțiva avocați americani, care lucrau de partea supraviețuitorilor Holocaustului, au dat în judecată compania Hugo Boss pentru sclavagism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hugo Boss nu a negat niciodată legătura sa cu nazismul, însă a spus că a făcut asta pentru a-și proteja afacerea și că doar a urmat ordine de sus.

După mulți ani, acest aspect al trecutului, devenit de mult istorie, a fost uitat de majoritatea oamenilor și pentru mulți o haină Hugo Boss nu mai înseamnă o asociere cu o perioadă neagră din istoria omenirii, ci un motiv de laudă. Cu toate acestea, unele persoane publice refuză vehement să își asocieze numele cu acest brand. Eu sunt și intrigat și fascinat de perioada nazismului. Fascinat de poveștile oamenilor care au rezistat sub un regim totalitar condus de un isteric și intrigat de ușurința manipulării a milioane de oameni cu ajutorul fricii.

Sper că v-am spus o povestioară interesantă.

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

2 Comments

  • spanac

    frumoasa povestea. nu are nimic de-a face hugo boss cu nazistii. ca le-a facut uniforme. hai sa nu ne ascundem dupa deget. ar trebui ca si wolkswagen sa fie blamat acum, nu? doar a fost creat din ordinul lui hitler, acesta participand intens la designul primei masini, copiata din renaultul frantuzesc…

    • Dani

      Nu am blamat pe nimeni, am spus doar ce se întâmplă acum cu vedetele și numele Hugo Boss și am prezentat o fărâmă din istoria numelui Hugo Boss. O fărâmă care, vrem nu vrem, s-a legat și de naziști. Atât.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares