[Ghid]: Transfer facultate

Eu am tot căutat așa ceva și cred că ar mai fi câțiva pe care i-aș putea ajuta pe viitor cu un astfel de articol, așa că m-am gândit să vă înșir câțiva pași prin care va trebui să treceți dacă, vreodată, veți dori să vă transferați la o altă facultate decât cea pe care o urmați, fără a pierde anii de studiu.

În primul rând trebuie să știi că un astfel de transfer poate fi făcut doar dacă ești integralist, iar anul în care vrei să te transferi nu trebuie să fie unul terminal. Apoi, trebuie să fii pregătit psihic să înfrunți tot felul de oameni de care vei ajunge să depinzi pentru o semnătură și o ștampilă, iar ei vor face tot posibilul să-ți stea în cale. Dar dacă îți dorești ceva atât de tare, există posibilitatea să și obții acel lucru. Așa că înainte de a pleca pe drumul ăsta, gândește-te de două ori la ceea ce vrei cu adevărat să faci. Să fii pregătit și fizic. Asta pentru toate drumurile casă-facultate-chirie-casă-facultate-plm!

Înainte să înșir pașii prin care va trebui să treci, îți voi spune că acest ghid nu garantează faptul că trebuie să se întâmple așa 100%, deoarece facultățile au politici diferite atunci când vine vorba de un transfer. Fiecare caută să scoată din tine cât mai mulți bani. E ca în viață, dar treci tu și peste astea. Și oricum, atunci când apar nelămuriri, un telefon la secretariat rezolvă unele “mistere“. Eu am avut noroc de secretare ok, dar uneori e nevoie și să înfuleci o lămâie după un astfel de apel.

Acum voi înșira pașii pe care i-am avut eu de făcut atunci când m-am transferat:

1. Trebuie să completezi o cerere de transfer în dublu exemplar. Această cerere îți va fi dată de la secretariatul facultății de care aparții și trebuie semnată și ștampilată de (ATENȚIE!): Decanul facultății tale și Rectorul universității.

2. De la același secretariat trebuie să ceri și o Situație școlară. Aceasta trebuie semnată de secretara-șef și de Decanul facultății.

eu am completat 4 astfel de cereri în exemplare duble (adică 8 foi). Nu știu dacă se poate și mai rău, dar acum vă scriu de sub Tâmpa, locul în care mi-am dorit foarte tare să ajung. Finalul a fost cu happy-end se pare.

3. Cu acea cerere în dublu exemplar și cu situația școlară atașată, trebuie să te duci la facultatea la care vrei să te transferi. Acolo, cererile acestea trebuie semnate și ștampilate de Decanul facultății la care vrei să te transfer și Rectorul universității. Nu te îngrijora, sunt niște cereri-tip. Toată lumea are locul lui unde să semneze și să ștampileze.

4. Eventual plătești și o taxă de transfer la facultatea la care vrei să vii (asta diferă de la universitate, la universitate).

5. Te întorci cu un singur exemplar (din cele două), semnat și ștampilat de toată lumea, la facultatea de unde vrei să pleci. Menționez că situația școlară și celălalt exemplar rămân la facultatea la care vrei să te transferi.

6. Îți iei dosarul de la facultatea de unde vrei să te transferi. Dosar care va consta doar în diploma de bacalaureat în original.

7.  Te întorci la facultatea la care te transferi și duci diploma de bacalaureat + celelalte acte necesare unui dosar de facultate. Eu am mai avut nevoie de: copie legalizată a certificatului de naștere, trei poze tip buletin (în care zâmbești ironic gandindu-te la birocratia din Romania), adverință medicală tip, copie după buletin.

Eu am întâmpinat diverse dificultăți în acești pași. Nu știu dacă și voi veți fi așa de ghinioniști încât să vă spună asta și secretarele, dar sper să nu. Însă pregătiți-vă pentru orice și insistați! Nimic din ceea ce merită cu adevărat nu se obține ușor.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Salut ! Erai la buget si te-ai transferat la taxa ? Eu sunt la buget , la Bucuresti si vreau sa ma tranfer la geografie la Ovidius (de unde ai plecat tu , presupun :))) ) . Crezi ca daca reusesc sa ma transfer , ma baga la buget sau la taxa ?
  Mersi

 2. Lasa-mi si mie un id de mess, un e-mail unde te pot gasi pentru ca vreau sa ma informezi si pe mine mult mai mult. Acelasi lucru imi doresc si eu, Brasovul este unul dintre orasele mele de suflet. Astept raspuns, multumesc!

 3. Dupa ce termin anul 2, ma pot transfera in anul 3 (ultimul an) la o alta facultate din alt oras ?

 4. Ma pot transfera dupa primul semestru anul II sau dupa primul semestru din anul III ?Mentionez ca facultatea are 4 ani :)Iti multumesc anticipat.

  • Eu am asteptat anul 2 pentru a ma putea transfera, nu stiu daca se face transfer intre semestre. Politicile astea difera de la facultate la facultate, trebuie intrebat la secretariat.

 5. Buna,

  As dori sa aflu daca pentru a te transfera ai avut nevoie si de un motiv plauzibil? Sau pur si simplu completezi foile respective si te lupti cu “birocratia”?

  Ms,
  Cristina

   • Ce motiv ai precizat în cerere?Adevăratul motiv pentru care vreau să mă mut este că această facultate este una slabă.Nu pot să scriu asta pe cerere :)) Şi nu ştiu exact ce aş putea menţiona.

 6. pot sa ma transfer incepand cursurile la noua facultate din anul precedent, tinand cont ca anul asta nu am trecut o mare parte din examene?

 7. Conteaza si specializarea sa fie asemanatoare? De exemplu de la mecanic la IT?

 8. Daca doresc transferul de la zi la ID,conteaza daca am sau nu restante,atata timp cat promovez anul?
  Sau daca vreau sa ma transfer la acelasi profil,la zi,dar in alt oras,conteaza daca ai sau nu restante?

 9. Buna, am si eu o situație. Daca sunt la Univ Politehnica București la specializarea Inginerie chimica crezi ca se poate face transferul la Asistenta de Farmacie la Ovidius Constanța?(am terminat anul I)

  • Probabil, dar trebuie sa te interesezi atenta la ce materii ai nevoie de dat diferente. Nu sunt 100% sigur, cel mai bine intrebi la secretariat.

 10. Hei,in cazul unui transfer de acest tip daca tu esti integralist,la facultatea la care vrei sa te transferi intri tot la buget?Sau intri la acea taxa mare de 5000 de euro sau cat am mai auzit?

  • Nu am auzit niciodata de o astfel de taxa. Daca esti integralist si iti echivaleaza toate materiile, vei fi, in functie de numarul de credite, integralist sau poti pica la taxa, daca nu sunt toate echivalate si exista cazul asta.

 11. Dacă facultatea are 3 ani, la sfârșitul anului 3 pot cere transferul sa fac ultimul an in alt oras?

  • Nu stiu, s-ar putea sa nu mearga pt ani terminali. Dar trebuie intrebat la secretariatul facutaltii tale, cel mai sigur.