Păreri

De ce ne curge nasul când mâncăm picant?

În ultimul timp am tot mâncat picant: KFC, acasă etc. Nu sunt tipul care iubește să-i ia gura foc, dar îmi plac mult condimentele și îmi place ca iuțeala să fie moderată într-o mâncare. De mulți ani, de primele dăți când am mâncat picant, mă tot urmărește întrebarea: De ce ne curge nasul când mâncăm picant? Și cred că am găsit răspunsul, pe care-l voi împărți cu voi.

Unul dintre motivele pentru care mâncarea spicy face ca nasul nostru să curgă este un amestec chimic cunoscut sub numele de capsaicină, care este prezent, în anumite cantități, în ardeii iuți. Capsaicina este un iritant, iar atunci când membranele din nas care secretă mucoasă sunt expuse la acest amestec chimic, ele se inflamează și produc o cantitate mai mare de mucoasă. Capsaicina poate irita și membranele ochiului, iar acestea produc lacrimi care se scurg în sinusuri și ies tot pe nas.

Capsaicina nu este singurul lucru care poate irita nasul și ochii astfel încât atunci când mâncăm picant nasul nostru să curgă la greu. Compuși prezenți în membri care aparțin familiei muștarului au același efect asupra nasului nostru. De fapt, acești compuși sunt atât de puternici încât au fost folosiți ca și arme chimicale de-a lungul istoriei.

Fierbințeala și capsaicina dilată vasele de sânge, de aceea multe persoane care mănâncă picant se înroșesc la față. Pentru unii faptul că le curge nasul atunci când mănâncă iute poate fi deranjant și cu siguranță există pentru ei un spray care să prevină acestea. Pe mine acest lucru m-a făcut mai mult curios decât deranjat, de aceea am scris și acest articol.

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares