Recomandări

Ce am mai citit: Catch-22

Catch-22 este genul de roman care te prinde tare sau deloc, dar oricum ar fi, vei râde mult și bine. Eu nu mă pot încadra nici în prima, dar nici în cea de-a doua categorie, deoarece atunci când am început să citesc opera lui Joseph Heller am fost puțin sceptic, însă pe parcurs am ajuns să apreciez și să savurez tot mai tare acest roman. Chiar până în punctul în care am avut o criză de râs în tren citind dintr-o carte și restul oamenilor din jurul meu se uitau dubios la mine, ca la un tâmpit care râde citind. Da, știu că e puțin greu să crezi că atunci când citești o carte poți avea o criză de râs, dar dacă veți citi Catch-22 îmi veți da dreptate.

Acțiunea se petrece undeva spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o bază americană fictivă din Italia și urmărește povestea căpitanului Yossarian și a prietenilor săi care ajung în tot felul din situații absurde din care reușesc să iasă apelând la umor și la alte absurdități. Căpitanul Yossarian, bombardier în armata americană, dorește prin toate mijloacele să devină un locatar permanent al spitalului militar până la terminarea războiului. Yossarian nu vede niciun scop în a muri pentru țara sa și, de mai multe ori, se întreabă ce s-ar întâmpla dacă nimeni nu ar fi dispus să-și riște viața pentru propria sa patrie.

Toate dialogurile, personajele și situațiile sunt prezentate prin diverse tehnici umoristice, ceea ce face ca romanul lui Joseph Heller să fie privit precum o lectură umoristică, dar sub toată această mască plină de umor se ascunde un roman care militează pentru pace, coerență și integritate morală, lucruri despre care se și râde pe parcursul cărții. Capitolele nu prea au continuitate și nici legătură între ele, întrucât ele prezintă diverse evenimente ale vieții soldaților din baza militară respectivă.

Vă recomand să citiți Catch-22, mai ales dacă sunteți fani literatură umoristică, comedii, seriale precum M.A.S.H. Dacă vreți să citiți o carte despre faptele istorice și povești reale din cel de-al Doilea Război Mondial, romanul lui Heller nu cred că este ceea ce căutați.

Mulțumesc celor de la targulcartii.ro pentru că mi-au oferit această carte pe care voiam să o citesc. O puteți achiziționa și voi de aici.
Rating-ul meu pentru Catch-22 de Joseph Heller: 4/5

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares