Păreri,  Recomandări

De la Batman la Harap-Alb

Banii “mei” din copilărie s-au dus într-un număr frumușel pe tot felul de colecții. Aveam o pasiune nebună să colecționez tot felul de reviste, dar dintre toate benzile desenate au fost și încă sunt plăcerea mea nebună. Aveam visuri (încă am) să am și eu cutii pline cu anumite numere din benzi desenate, iar la bătrânețe să urc în pod și să le găsesc acolo, în stare impecabilă. Da, acel clișeu american. Și tot din timpul acela, am dobândit o plăcere vinovată pentru Batman. Da, am în format extrem de fizic singurele benzi desenate, în limba română, cu Batman. Și da, le recitesc destul de des. Unele pagini sunt conturate cu pixul, deoarece aveam obiceiul să le copiez cu indigoul pe un caiet. Mereu când le recitesc, trăiesc sentimentul pe care l-am avut acum mulți ani, de ziua mea, când tata mi-a făcut cadou acele benzi desenate. Nu știu dacă este copilul din mine sau adultul cu aceleași slăbiciuni ca și copilul, dar încă citesc benzi desenate, pe PC (din păcate) fiind la zi cu unele numere din State. Acum câteva zile am avut ocazia (cam rară în viața mea) să răsfoiesc un numar special, cu vreo 13 reviste incluse in el și eram foarte entuziasmat când degetele mele simțeau hârtia fină. Era vorba de seria Secret Invasion, main event-ul verii de acum doi ani, de la Marvel. Dar dacă mă întrebi, deși ar trebui să știi, nu există un erou mai bun decât Batman și nici nu voi admira mai mult, vreodată, un alt erou. E un sentiment foarte vechi, cu care am crescut și care, în timp, s-a întipărit și mai tare în preferințele mele. Shame on Cristopher Nolan, pentru ultimii ani. Am fost Batman de pe la cinci ani, de când îmi rugam vecina să fie Catwoman, pe care o certam că învățase semnele de punctuație și punea des semnul întrebării, semnul unui rival de-al lui Batman. Apoi, a venit vremea jucăriilor cu Batman și faza rugăminților cu toate forțele gingășiei, să am o pelerină neagră și o mască la fel ca a lui Batman.

Apoi am crescut și am devenit foarte intrigat pe faptul că românii nu sunt consumatori de comics și, astfel, nu există o piață, chiar și mică, pentru pasiunile de genul. Am început să mă documentez, am mai cumpărat ce a mai apărut pe aici, dar erau mizerii în mare parte (vezi Spider-Man). Am fost la zi cu multe comics din America, mulțumită internetului, dar mereu am avut o slăbiciune pentru arta în formă fizică. Am găsit mai târziu un forum românesc, slab populat, pentru pasionații genului. Era cineva care aducea numerele de afară, dar prețurile erau destul de piperate și nu exista deloc posibilitatea să intri într-un magazin și să alegi tu ce vrei. Să simți mirosul paginilor lucioase de benzi desenate și să răsfoiești ultimele aventuri ale eroului preferat.

În sfârșit, a venit anul 2012 și am aflat despre ideea aceasta, a doi tineri pasionați de benzi desenate, care au deschis în București o cafenea pe această temă și un site de pe care poți cumpăra benzi desenate. Mai târziu, tot anul acesta, ca un progres imens pe acest segment, în România, s-a anunțat o nouă revistă de benzi desenate, Harap-Alb Continuă, o revistă care să nu ilustreze basmul lui Creangă, dar care să se folosească de imaginea personajului de basm, precum un erou autohton, un erou creat de un român. Îmi place mult ideea, cât și profesionalismul celor implicați în proiect. Desenatorii sunt la un nivel înalt (am înțeles că sunt implicați și unii români care lucrează pentru firme mari de comics, precum DC Comics) și ideile aventurilor personajului sunt foarte bune, iar reprezentarea lor grafică este magnifică. Însă, cel mai bun motiv de a achiziționa această revistă este prețul, 5 lei, unul foarte mic pentru munca depusă și calitatea superioară pe care o are revista. Sunt fericit că am prins și ziua în care, în România, acest fenomen ia amploare și asistăm chiar la creerea unui erou autohton, plecat din literatura noastră. Ceea ce m-ar bucura și mai tare ar fi dezvoltarea acestui proiect, cu mai mulți eroi, unii care nici măcar nu există pe undeva, totul din imaginația creatorilor. Pentru că, din câte se vede, cei de acolo au o imaginație foarte bine dezvoltată și pot face multe, dacă există și oameni interesați. Degeaba ne fac fericiți cu munca lor, dacă nu-i răsplătim pe măsură. Pagina de Facebook a acestei reviste este aceasta, iar site-ul oficial, de unde vă puteți procura primul număr, unde vă puteți abona și înscrie în multe concursuri și chestii interesante este: harapalbcontinua.ro 

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares