Recomandări

Acum ce fac cu viața mea?

Nu, nu stau pe marginea unui bloc punându-mi întrebarea aceasta, doar am încheiat o activitate care mi-a ținut ocupat unul dintre hobby-uri timp de aproape 8 luni. Nu, n-ați ghicit, nu am scris niciun roman. Haha, aș vrea eu să fi început măcar unul (ups!). Doar am terminat de citit toate cele cinci cărți apărute din seria Cântec de Gheață și Foc. Am fost foarte entuziasmat de acestea și nu am fost deloc dezamăgit când am terminat de citit ultima pagină din cea de-a cincea carte.

Atunci când am început să citesc primul volum v-am spus câteva impresii la cald și v-am promis că vă voi scrie și atunci când le voi termina de lecturat. Așa că iată-mă aici, scriindu-vă impresii la finalul acestor aproape 6000 de pagini citite din, probabil, cea mai populară serie de cărți a acestor ultimi ani. De când s-a terminat cu Harry Potter, mai exact.

Sunt la fel de entuziasmat ca atunci când începeam să citesc aceste cărți, doar că acum sunt și fascinat cât de departe s-a putut merge cu această serie plină de personaje bine conturate și fabulos construite, de situații imprevizibile, trădări și uneltiri. De Sânge și foc. Ceea ce mi-a plăcut enorm a fost imprevizibilul și suspansul creat de descrierile fastuoase ale lui George R.R. Martin. Nimic nu trece neobservat de condeiul acestui geniu al genului fantasy în literatură. Nu există bine și rău, personaje negative, cum nu există nici vreun personaj care să nu fie predispus să moară. Aș vrea să continui, dar ar însemnă să scap câte un spoiler pe ici-colo și nu aceasta este intenția mea. Cărțile reprezintă o lectură obligatorie pentru fanii genului fantasy, dar și pentru cititorii de rând, care doresc ceva literatură de calitate. Te vei implica emoțional, fie că vrei sau nu, în lumea creată minuțios de Martin. Vei avea impresia că acest om însumează harul multor autori fantasy și că îți oferă ție, cititorul, tot ce are el mai bun. De parcă a stat la o masă împreună cu Tolkien, Abercrombie, Terry Pratchett etc. și i-a ascultat atent pe fiecare, apoi a filtrat toată informația și a ales de la ei doar ce avea fiecare mai bun din stilul propriu.

Am observat însă o mică diferență între primele și ultimele volume, ca stil și ca acțiune în raport cu numărul imens de pagini. Este și normal ca stilul să se schimbe, aceste cinci volume sunt scrie în decursul a aproape douăzeci de ani. În primele trei cărți, ritmul este mai alert, acțiunea este în echilibru cu restul descrierilor și a lucrurilor care sunt de pus la punct. Iar în ultimele două volume, acestea fiind unul singur în mod normal. Însă volumul imens și editorul au determinat ca acesta să fie împărțit în două. Acțiunea se derulează mai lent, autorul preferând să spună povestea în întregime a anumitor personaje, decât să spună poveștile acestora parțial doar pentru a compacta sutele de pagini și a adauga mai multă dinamicitate lecturii. De aceea, în volumul patru (Festinul Ciorilor) veți citi doar din perspectiva unor personaje mai rar întâlnite până atunci, ca în volumul cinci (Dansul Dragonilor), acțiunea să se mute exclusiv pe personajele lăsate în afara volumului patru. Personajele mai principale să spunem. Ceea ce face ca acțiunea în volumul cinci și patru să fie mai lentă, autorul acoperind foarte mult timp din perspectiva unor personaje. Ceea ce face ca finalul unui capitol să fie și punctul de plecare al celuilalt (vorbind de perspectiva aceluiași personaj, deoarece capitolele sunt, de fapt, perspective ale personajelor). Acesta a fost marele punct minus de la mine. În rest, faptul că m-am atașat emoțional de unele personaje și autorul a ținut să demonstreze că saga Cântec de Gheață și Foc nu este o poveste de dragoste, cu zâne și prinți frumoși, în care cei buni supraviețuiesc unui joc al tronurilor meschin și lipsit de scrupule, nici nu a mai contat după câte wow-uri scoteam pe secundă la anumite scene. După părerea mea, acest lucru este și ceea ce face seria asta să fie atât de frumoasă și imprevizibilă.

În concluzie, recomand cu căldură să citiți aceste cărți (pentru care cei de la Nemira au multe oferte) și să vă ofticați ca și mine, atunci când treceți de ultima pagină a celui din urmă volum apărut, că încă nu au fost lansate și următoarele (probabil) două volume:  The Winds of Winter și A Dream of Spring. Abia aștept să apară următorul volum pentru că am fost lăsați să așteptăm într-un mare fel. Sunt zvonuri cum că la finalul anului viitor îl vom putea citi. Să sperăm că Martin se pune pe treabă serioasă și scrie cât mai repede. Oricum nu trebuie să fie prins din urmă de cei de la HBO cu serialul.

Am dat și note celor cinci volume apărute din seria Cântec de Gheață și Foc, scrisă de George R. R. Martin.

1. Urzeala Tronurilor 9.5/10

2. Încleștarea Regilor 9/10

3. Iureșul Săbiilor 10/10 (este volumul meu preferat și una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată)

4. Festinul Ciorilor 8.5/10

5. Dansul Dragonilor 9/10

“If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention.”

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

6 Comments

 • shonaxxx

  frumos review; eu le am citit in 2 luni(avantajul de a fi student si de a avea timp nelimitat)
  as vrea sa ma apuc si de celelalte 3 nuvele(with Dunk and Egg), si vreau sa stiu daca le ai citit?
  btw le ai citit in romana sau engleza?

  • Dani

   Multumesc!
   Si eu sunt student, dar am vrut sa le savurez:))
   Nuvelele nu le-am citit, insa am un prieten care a facut-o si mi-a spus ca merita cu desavarsire.
   In romana.

 • Rhaegar

  Nuvele alea 3 vor fi publicate intr-un singur roman numit “A knight of seven kingdoms”. Prin octombrie va fi lansata cartea si poate la inceputul anului viitor la noi (cred).

  Despre carti ce sa zic? JOS PALARIA. Mor de nerabdare sa apara al 6-lea volum. Si cum imi amintesc cum ma luau fiorii cand citeam anumite paragrafe. V-as spune cateva scene dar ar inseamna sa postez spoilere.

  P.S. Tot in romana le-am citit si eu.

 • Rhaegar

  De cateva zile numai Rains of Castamere cand prin casa si pe afara. And who are you, the proud lord said….

 • Rhaegar

  “Paragraful acesta este pentru cei care nu sunt în temă cu fenomenul cărților, ci doar cu serialul.” Cred ca-i invers. Actiunea din carti diferita fata de cea din serial, existand niste diferente majore intre cele doua (consider ca nu trebuie sa mai mentionez cine-i mort/viu in carte/show).
  Noul fragment pe care l-a publicat Martin pe site-ul sau, intitulat Mercy, este de fapt primul capitol despre Arya (deci, nu este un personaj nou). Cum am citit primul paragraf mi-am dat seama ca este vorba despre Arya. Prin iulie-august am terminat Dansul dragonilor. Nu am avut timp sa citesc capitolele publicate de Martin din Winds, dar o sa-mi fac timp sa le scot la imprimanta si sa le lecturez pana incep scoala.
  Unele capitole au fost publicate pe site-ul sau: Theon, Arianne, Mercy si Alayne (adica Sansa) iar altele au fost citite la meeting-uri/interviuri cu publicul: Barristan (doua capitole), Tyrion (2 capitole), Arianne (al doilea capitol ce-l urmeaza pe cel publicat pe site) si Victarion. Nu prea am reusit sa dau de capitolele citite de Martin, ci doar de rezumate unora. In rest, cele publicate pe site, le am in pdf.

  Sper ca publicarea celeai de-a 6-a carte sa aiba loc anul viitor. Mor de nerabdare si caut in fiecare zi pe net zvonuri si noutati.Cam asta e. Keep up with the good work!

  P.S. Daca vrei sa discutam mai multe despre carti sa-mi dai un mesaj pe email sau lasa un reply.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares