Recomandări

5 Benzi desenate pe care ar trebui să le citești

Datorită faptului că mă citiți, probabil știți deja că sunt un fan destul de mare al benzilor desenate. Mi-au plăcut de când eram mic, am colecția Aventurile lui Batman care a apărut în 1998 și încă le îndrăgesc foarte mult, mai am câteva numere cu Spider-Man, deși sunt cam prost făcute cele care s-au distribuit în România și cam atât. Din păcate, la noi nu prea ține industria asta. Pentru că lumea e prea plină de prejudecăți, ba adulții nu le vor cumpăra pentru că vor folosi pretextul că sunt de copii, ceea ce este fals (voi recomanda mai jos o bandă desenată care cu siguranță nu este pentru copii), ori părinții nu le vor cumpăra copiilor pentru că nu sunt destul de pentru copii. Plus că noi nu avem cultura asta cu eroi, super-eroi, înrădăcinată prea adânc, ca americanii, unde industria benzilor desenate produce cașcaval bun. Oricum, noi acum avem Harap-Alb și vă sfătuiesc, dacă sunteți pasionați, să le cumpărați. Sunt foarte mișto desenate și povestea e drăguță și ea.

Acum, dacă mai sunteți și alții ca mine răspândiți prin meleagurile internetului, vă voi recomanda cinci benzi desenate pe care cred eu că trebuie să le citiți. Ordinea este aleatorie.

 • Maus – una dintre benzile desenate cu cel mai puternic mesaj, Maus ilustrează povestea tatălui autorului, un supraviețuitor al Holocaustului. Nuvela grafică are două volume, iar povestea alternează între viața supraviețuitorului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și viața sa la bătrânețe, în Statele Unite. Maus este mai mult o carte decât o bandă desenată, însă totul este ilustrat impecabil, iar evreii sunt imaginați ca șoareci, naziștii ca și pisici, iar americanii ca și Beagle și tot așa. Maus se laudă cu un premiu Pulitzer și este o lectură obligatorie pentru fanii cărților și a benzilor desenate.
 • Preacher – este o serie de benzi desenate care spune povestea lui Jesse Custer, un preot posedat printr-un accident de o creatură numită Genesis. Genesis este copilul unui înger și al unui demon, un copil care ar avea puterile de a-l învinge pe Dumnezeu însuși. Jesse pleacă într-o călătorie având ca scop să-l găsească pe Dumnezeu (pe bune) care a fugit din Rai atunci când Genesis a fost născut. Nu e deloc o poveste ortodoxa, cenzurată sau pentru copii, dar e fuckin’ awesome!
 • The Walking Dead – probabil cea mai mare (ca volum) serie de benzi desenate, The Walking Dead este despre supraviețuirea unui grup de oameni, avându-l ca lider pe Rick Grimes, împotriva oamenilor deveniți zombie. Povestea nu este încheiată, adică benzile desenate încă ies și sunt alb-negru. Prima revistă a fost publicată în 2003. Sunt deja 11 ani și povestea continuă să fie fascinantă.
 • Watchmen – publicată de DC în 1986 și 1987, seria de benzi desenate Watchmen este, după spusele multora, probabil cea mai faină serie cu eroi care nu sunt îmbrăcați ca un liliac. Watchmen este despre o gașcă de eroi care investighează moartea unuia dintre ei și fac tot felul de descoperiri. Watchmen este și o critică adusă conceptului de supererou din acei ani, iar banda desenată prezintă și multe definiții ale oamenilor și a societății de atunci. Dacă ești pasionat de benzi desenate și nu ai apucat să o citești pe aceasta până acum, trebuie neapărat să o faci.
 • Batman: Year One – una dintre capodoperele lui Frank Miller și seria de benzi desenate cu Batman care mereu este pusă în topuri, Batman: Year One spune povestea lui Batman de la începuturile acestuia, dar și povestea lui Gordon, tot de la început. S-a remarcat prin relația descrisă între Batman și Gordon, prin realism și ilustrații. Este una dintre cele mai bune serii cu Batman și merită citită.

Probabil vă întrebați cum am reușit să răsfoiesc atâtea benzi desenate, dar să nu le am fizic. Eh, pe internet sunt toate, trebuie doar să le cauți. Eu le descarc din diverse părți și le citesc cu ajutorul programului CDisplay. E o modalitate foarte ok atunci când nu ai de unde să procuri aceste benzi desenate din diverse motive. Cel mai mare fiind acela că suntem în România sau lipsa banilor.

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

6 Comments

 • Alin R.

  Chiar și în România, cu puterea noastră limitată de cumpărare, te poți bucura de benzi desenate prin intermediul webcomicurilor. Uite aici o selecție.

  Aș fi complet ipocrit și insensibil la realitatea cotidiană să condamn complet pirateria, dar cât de puțin putem, cred că trebuie să încercăm să ne folosim de distribuitorii legitimi; în special de cei români.

  Iar platforme de distribuție digitală precum Comixology reduc din costuri prin oferte și promoții.

  • Dani

   Nu am vorbit despre comics pe care să le citești digital. Nu m-am plâns de asta, că așa le citesc și eu, dar m-am plâns de faptul că nu ai ocazia să le citești fizic și să le colecționezi.

   • Alin R.

    CDisplay e totuși o soluție de lectură digitală a benzilor.

    Apoi, ai Mangashop, Rabit Comics, Comicshop, Red Goblin, Erou pe bandă, Librăria Jumătatea Plină și câțiva alții care aduc benzi în țară. Sau ți le poți aduce singur prin Mycomicshop, Tfaw, Amazon sau Bookdepository.

    Ocazii ai. E mai greu să citești tot ce ai vrea. Sau chiar o porțiune semnificativă din ceea ce ai vrea. Așa-i. Dar dacă chiar e important pentru tine, din când în când acolo îți poți lua câte o bandă, roman grafic sau poți chiar urmări o serie.

 • Mihai Morosanu

  Salut,

  Am dat din intamplare peste site ul tau si vad ca ai scris ca detii colectia de benzi desenate “Aventurile lui Batman” si Spider man in romana. Ma intereseaza daca le ai sau le poti scana/ fotografia. Le-am avut si eu cand eram mic dar acum nu mai stiu pe unde sunt. Tare as vrea sa imi aduc aminte de copilarie…

  Multumesc,
  Mihai

  • Dani

   Salut!
   Din pacate am colectia Batman la ai mei acasa, unde eu nu mai stau. Nu stiu cat de recent voi ajunge pe acasa, insa atunci cand o voi face, revin cu un semn. :)
   Multumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares