Filme

12 Years a Slave (2013)

Băi, ce film tocmai am văzut! Doar ce am vizionat mult-așteptatul 12 Years a Slave și am spus să vin să îi dedic un articol, pentru că așa mi-am propus să fac anul acesta. Filmele care m-au impresionat vor avea parte de un articol întreg, iar restul vor intra, periodic, în posturile cu titlul Filme văzute. Știu că în ultimele două, trei săptămâni blogul meu a găzduit multe articole dedicate filmelor, ceea ce a ajuns să fie la fel ca și carnea de pe mesele dumneavoastră în perioada aceasta. Adică în exces. În fine, va fi și o perioadă de detoxificare, să fiți siguri. De asemenea, am creat un album pe profilul meu de Facebook pe care-l voi actualiza de fiecare dată cu filmele văzute de mine în decursul acestui an.

Puteți citi liniștiți în continuare, nu voi da spoilere. Aș spune că “12 Years a Slave” este un recital de forță, dar deși m-a impresionat, emoționat și mi-a oferit multe și diverse stări, are câteva scăpări. Nu o să aprofundez acest punct, le veți găsi și voi, dar cu toate acestea nu pot spune că nu am văzut unul dintre (puținele) cele mai bune filme ale anului 2013. A fost magnific! Mi-a dat fiori de multe ori și m-a făcut să trăiesc alături de personajul principal într-o lume care a existat, cu toate că majoritatea și-ar fi dorit ca sclavia să fi fost prezentă doar în scenarii de ficțiune. La început am privit sceptic acest film, am crezut că este un film făcut să ia premii, care exploatează o latură sensibilă din trecutul americanilor și vor lua un personaj pe care să-l facă treacă prin toate relele și, apoi, să-l facă eroul acestui scenariu, dar m-am cam înșelat. De fapt, aici stă esența și frumusețea acestui film. Regizorul Steve McQueen a ales să spună vizual această poveste reală, privită parcă prin prisma unui simplu om care trăiește în vremurile acelea, vede toate nedreptățile care se întâmplă, dar continuă să-și trăiască viața într-un mod normal. Pentru că legea este lege, deși este nedreaptă. Uneori, chiar și cadrele transmit acest sentiment; ca și cum cineva privește tot ce se întâmplă, însă totul este ceva normal pentru acele vremuri.

Alt plus este acela că am simțit pe parcursul întregului film, probabil din pricina costumelor, decorului, dar și a interpretării actorilor, că mă uit la un roman pe care, cumva, l-aș citi pagină cu pagină cu fiecare minut care spune povestea lui Solomon Northup, un negru liber care este răpit și astfel ajunge sclav. De asemenea, multe cadre sunt atât de bine redate încât îți oferă gratuit să simți și tu ceea ce a simțit personajul principal, Solomon, interpretat genial de Chiwetel Ejiofor. Jocul perfect al unor actori trebuie și acesta menționat. Cum ar fi Michael Fassbender, care interpretează un sadic stăpân al unui grup de negri care lucrează pe plantația sa. Firul narativ este ușor de urmărit cu toate că regizorul a făcut tot felul de artificii de întoarcere în timp cu acesta. 12 Years a Slave – 12 ani de sclavie este un film pe care trebuie să-l urmăriți și care reușește într-un mod magnific să se rezume, la un moment dat, în ochii plini de spaimă și speranță a personajului principal, iar perioadă aceea întunecată din istoria oamenilor de culoare rămâne doar o lacrimă pe obrazul lui Solomon Northup. Nu vreau să uit să menționez nici coloana sonoră superbă. Da, acest film trebuie musai văzut. Și să nu vă temeți dacă vă veți trezi cu lacrimi în ochi atunci când vreo imagine sau vreun sunet atinge acolo unde trebuie.

12 Years a Slave – 12 ani de sclavie are premiera în cinematografele din România pe 03.01.2014. Adică mâine, ceea ce înseamnă că acesta deja rulează ca avanpremieră. Deci consultați orarul unui cinematograf din apropierea voastră și duceți-vă să savurați un film bun. Am început 2014 cu un film extraordinar.

Sharing is caring!

java && web developer; smartass nerd, adventure seeker Traveling & Technology & Anxiety.

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares